"Булгаргаз" е предложил официално предоговаряне на споразумението с "Боташ", каза Владимир Малинов

На 4 юли тази година "Булгаргаз" е изпратил официално предложение до "Боташ" за предоговаряне на споразумението между двете компании за достъп до терминалиte за втечнен газ и е предложила проект за допълнително споразумение.

Това обяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в парламента. По думите му проектът съдържа предложение за изменение, което е съобразено с текущите пазарни нива на предоставените от "Боташ" услуги в региона с цел на запазване на финансовата стабилност, както и на част от предимствата на споразумението - а именно за обезпечаване на сигурността и диверсификацията на доставките.

В предложението на "Булгаргаз" до "Боташ" е предвидена оптимизация на резервирания капацитет, намаляване на цените за заплащаната услуга, структуриране на ценообразуването на постоянни и променливи компоненти на заплащане, възможност за едностранно прекратяване на споразумението от страна на "Булгаргаз", както и прехвърлянето на правата на трети страни в пълен обем. До края на юли Малинов се надява процесът по предоговаряне на споразумението да завърши.

"В писмото българският обществен доставчик "Булгаргаз" е уведомил "Боташ", че при настоящите финансови условия на споразумението не е в състояние да продължава да изпълнява своите финансови ангажименти и този капацитет, който е резервиран. Поради тази причина дължимите плащания за юли не са извършени", добави служебният министър на енергетиката.

Той посочи, че над 2 млн. мегаватчаса природен газ, които са собственост на "Булгаргаз", се съхраняват в момента в Турция. До юли българският обществен доставчик е изплащал договорения капацитет, съгласно споразумението. За юни е заплатено с 12 млн. лева по-малко, съгласно отстъпка, която е направена от страна на турската компания, докато за юли българското дружество не е изплатило нищо поради невъзможност.

Българският служебен министър на енергетиката е изпратил и официално писмо до турския си колега за ускоряване на процеса по предоговаряне, като в него Малинов е изразил желание той да приключи до края на юли.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"