Бум на електромобилите в Норвегия

В скандинавската страна вече има повече коли на ток, отколкото на бензин и дизел

94% от купуваните нови коли са на ток

Почти никъде преминаването към електрически автомобили не се случва толкова бързо, колкото в Норвегия. Сега за първи път броят на регистрираните електрически автомобили надхвърли броя на тези с вътрешно горене. От 2,8 милиона превозни средства в страната 754 303 са чисто електрически превозни средства, докато 753 905 работят на бензин, съобщи Норвежкият съвет за информация за автомобилния транспорт. Дизеловите двигатели продължават да са на върха с почти милион превозни средства, въпреки че делът им бързо намалява.

Добрата зарядна инфраструктура е предпоставка за популяризирането на електрическите коли.

Пазарните тенденции сочат, че Норвегия скоро ще постигне целта си да стане първата страна в света чийто автомобилен парк е доминиран от електрически автомобили. За сравнение - преди 20 години в Норвегия е имало повече от 1,6 милиона бензинови коли, около 230 000 дизелови коли и само около 1000 електрически коли.

Броят на електромобилите нараства с колосални темпове при новите коли. През август 94,3 процента от регистрираните нови коли са изцяло електрически модели. Съвсем скоро се очаква те да представляват почти 100 процента от новите регистрации.

Данъчната политика насърчава купуването на електромобили в Норвегия.

Успехът на електрическите превозни средства в Норвегия се дължи на изключително благоприятното данъчно облагане, което прави тези модели много конкурентни в сравнение с двигателите с вътрешно горене и хибридните превозни средства. За разлика от скандинавската държава, в Европа търсенето на електромобили спада. Според различни проучвания хората, които купуват електрически коли, имат и други автомобили в гаража си. Реално електромобилите се явяват втора или трета кола в семейството, което в комбинация с високата цена ги прави стока основно за богатите хора.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"