Бум на столевките в джобовете ни

Намаляват банкнотите от 10 лв. и 20 лв.

Има повече фалшификати

Банкнотите от 100 лв. в джобовете и портфейлите ни рязко нарастват през последната година, показват данни на БНБ. Към края на юли в обращение има 139 млн. банкноти от 100 лв., като за година те нарастват с близо 15 на сто. Причината за това е поскъпването на стоките и услугите, както и вдигането на доходите.

С повишаването на цените на хората се налага да носят все повече пари, за да пазаруват в магазините. Дори увеличението на плащанията с кредитни и дебитни карти не намалява нуждата от повече банкноти с голям номинал. Освен увеличаването на броя им, столевките са и по-често фалшифицирани. През второто тримесечие на годината са хванати 230 фалшиви столевки, при само 7 броя за цялата минала година.

Банкнотите от 50 лв. също нарастват. Към края на юли в обращение има 246 млн. банкноти от 50 лв., като за година те нарастват с 3,8%. Докато банкнотите с голям номинал нарастват, тези с по-малка стойност намаляват. Банкнотите от 20 лв. към края на юли са 98 млн. броя, като за година намаляват със 7,5%. При банкнотите от 10 лв. намалението е с 1% до 80 млн. броя.

При банкнотите от 5 лв. има ръст - с 6,3% до 33 млн. броя. Банкнотите от 5 лв. все повече се използват за ресто и за малки покупки.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"