Бургас – еталон за отношение към литературните творци

В най-поетичния град на България – Бургас, се проведе литературна вечер, посветена на творчеството на д-р Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и на Агенция „София Прес”. Събитието на 2 декември беше организирано от Община Бургас и беше осъществено по лична покана на Диана Саватева – зам-кмет по култура, туризъм и спорт.

В залата на изключително модерната сграда на Центъра за съвременно изкуство и Библиотека дойдоха десетки автори, членове на Бургаското дружество на писателите, журналисти и читатели. През последните две години Боян Ангелов е издал 4 книги, които бяха представени от литературния критик и журналист д-р Анжела Димчева. Тя акцентира на биографични факти, естетико-философски идеи, творчески послания и стилистични особености на автора, видими в стихосбирките му „Почти на поглед”, „Ако изобщо има бряг” и „Понякога”, както и върху приносния научен характер на неговото историко-биографично изследване „Марин Дринов”, което излезе през 2020 г. в поредицата „Дълг и чест” на издателство „Захарий Стоянов”:

„В тези стихосбирки философът и поетът са се преплели и надградили познатото, трансформирали са своите сетива и познания в една нова амалгама, за да се съхрани натрупаното от учения и лирика и да се получи нещо качествено ново: лирическа философия, автентичност на съвременността, но с параметрите на онази поетична тъкан, която познаваме от древните папируси, през поемите на Овидий и Катул, до фреските на Омар Хайям и Петрарка. Някога синкретичността в изкуството е сливала история, философия, музика, лирика и драма, а многоликото раздробяване на жанровете в модерната епоха ни пречи днес да видим целостта на авторовата представа за най-важното: смисъла на съществуването. Колкото е деликатен в интимната си лирика, толкова Боян Ангелов е безкомпромисен към проявите на низките човешки страсти и изобразява с тъга опитите си да отговаря на клеветите: „Преодолявах неведнъж праобрази на сатани... Ръждясвам днес като снаряд, готов да се самовзриви”. Препрочитайки стиховете на Боян Ангелов, читателят разбира, че поезията е наука за неизразимото”. 

В последвалия диалог с публиката поетът сподели: „Удивен съм от новата сграда и книгохранилищата на този културен център! За мене най-важното място в един град е библиотеката. Марин Дринов е казал, че езикът, вплетен в една книга, е най-висшата ценност на един народ. В нашите географски ширини се наложи практиката, когато някой изкаже мисъл, веднага се намира друг, който да го опровергае, дори да го анатемоса. Нека говорим за това, което ни обединява. Нека спрем да хвърляме камъни, а да събираме камъни! Възхищавам се, че вие успяхте да изградите вашата Бургаска писателска общност и така успешно се развивате.”
Роза Боянова – председател на Бургаската писателска общност – изрази радостта си, че Боян Ангелов и Анжела Димчева гостуват често в Бургас и така скъсяват пандемичните разстояния, а Диана Саватева говори за възможностите на Центъра – едно хибридно пространство: „Културното разнообразие радва ценители на изкуствата. Ние сме част от процесите и би трябвало да видим позитивите, които времето ни дава. Авторите не трябва да бъдат разпознавани като „съюзени” или не, а да се оценяват художествените качества на техните творби”. 

На втория ден от гостуването си в Бургас Боян Ангелов се включи в литературната дискусия и в тържественото връчване на Годишните литературни награди 2021 на Община Бургас. Събитието в зала „Тончо Русев” на Културен дом НХК беше с участието на Димитър Николов – кмет на Община Бургас, Диана Саватева и Роза Боянова. След представените три номинации в раздел „Поезия” от критика Георги Н. Николов, Боян Ангелов връчи плакет „Христо Фотев” на поета Марин Маринов. В раздел „Проза” Владимир Шумелов обяви трите номинации, а Диана Саватева и Роза Боянова връчиха плакет „Петко Росен” на журналиста Слави Томов. Финалът на тържеството дойде с обявяването на лауреатите на наградата „Пегас” от кмета Димитър Николов: аплаузите бяха за поетичното семейство Елка и Матей Ебори.

В краткото си приветствие Димитър Николов, подчерта, че тези награди са знакови за града: „Ние ще  подпомагаме бургаските автори, за да продължава градът ни да е център на книжовността и развитието”.  
„Всичко, което се прави в Община Бургас, е еталон за това как трябва България да се развива по пътя на литературното творчество. Моето убеждение е, че литературата е единна и това е добрата литература” – каза Боян Ангелов.

Роза Боянова припомни, литературните прегледи и годишните награди имат 32-годишна история. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"