Бутилираната вода - каква е тя

Не всяка е еднакво безвредна и ето защо

Полезна ли е водата от водопровода

Ако сте любител на бутилираната вода, трябва да знаете някои неща. На испанския пазар например има три вида бутилирана вода, които въпреки външните си прилики са много различни една от друга:

1. Изворна вода.. Това е чиста вода с подземен произход с високо съдържание на минерали и микроелементи, която или спонтанно излиза на повърхността на земята, или се добива чрез методи, които запазват нейния състав и предотвратяват замърсяването u. Съставът на изворната вода не винаги е еднакъв и се анализира веднъж, преди тя да бъде продадена.

2. Естествена минерална вода. Тя също има подземен произход, чиста е, но за разлика от изворната вода нейният състав е постоянен и за това е необходимо да се извършва непрекъснат анализ. Има следните видове минерална вода:

- Вода със слаба минерализация, която има от 51 до 500 мг сух остатък на литър. Този тип вода може да бъде полезна за хората с бъбречни заболявания (камъни в бъбреците) и високо кръвно налягане, а също така увеличава уринарния отток.

- Водата с много слаба минерализация има съдържание на сух остатък на литър под 50 мг. Тя се използва широко в детската храна, както и при наличието на гореспоменатите заболявания.

- Водата със силна минерализация има съдържание на сух остатък на литър повече от 500 мг. Обикновено тя има малко по-богат вкус, защото съдържа повече минерали.

3. Обработена питейна вода. Такава вода се подлага на физико-химическа обработка, необходима, за да я направи годна за пиене, независимо дали е изворна или минерална.

Полезна ли е водата от водопровода? Не можете да я наречете добра или лоша. Тя идва от източници на прясна вода и реки, които трябва да отговарят на определени санитарни стандарти. По този начин тази вода е безопасна за пиене и не вреди на нашето здраве. В зависимост от това къде живеем, нивото на минерализация на водата може да варира значително, което се отразява на нейния вкус. Брюксел призовава европейците да консумират повече вода от водопровода, за да се намали количеството пластмасовите отпадъци, които се създават от използването на бутилирана вода.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Елиза Ескориуелаел, ABC.es

Този уебсайт използва "бисквитки"