Буферният паркинг пред „Дунав мост 2“ при Видин е пълен, за влизане в него опашката от чакащи е около 500 метра

Буферният паркинг пред „Дунав мост 2“ при Видин е пълен. За влизане в него опашката от чакащи е около 500 м. до километър, видя репортер на „Труд“.

Тежкотоварните автомобили изчакват основно в буферния частен паркинг, който е с капацитет 500-550 автомобила, но той е пълен км 16 часа днес. Затова и за влизане в него се е образувала опашка.

Светофарът, който насочваше за влизане в буферният паркинг не работи вече, но независимо от това товарните автомобили са принудени от охраната на паркинга да изчакват реда си за преминаване на мостовото съоръжение и достигане до ГКПП, който е на румънска територия. На практика всеки влиза в буферния паркинг за да може да получи номер и след това при подаден знак да напусне паркинга и премине по моста за да стигне до граничния пункт. Така шофьорите им се налага да се редят в определени дни условно на две опашки – за влизане в паркинга, където понякога чакат 10-15 ч. за да получат номерче за преминаване по „Дунав мост 2“ и на опашка за влизане, когато в паркинга няма места. Негодуванието е голямо сред шофьорите.

Заради напрежението по границите, опашките и частните буферни паркинги служебният премиер Димитър Главчев свика днес (четвъртък) спешна среща в Министерския съвет и разпореди проверки по граничните пунктове, за да бъде изяснена ситуацията в кратки срокове и да бъдат предприети мерки, така че преминаването на границата да се нормализира.

Още днес започва проверка на Националната агенция за приходите (НАП) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В хода на обсъждането беше изтъкнато значението на буферните паркинги за облекчаването на трафика около граничните пропускателни пунктове. Същевременно обаче на места са необходими допълнителни стъпки, така че да се намали времето за изчакване на тежкотоварните автомобили и да се предотвратят опити за нарушаване на реда за преминаване, се посочва в съобщението.

Заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков отбеляза, че подобни проблеми като настоящите край Видин е имало и край Русе. В Русе обаче е намерено решение и в кратки срокове ще се търси начин този модел да бъде приложен и при  „Дунав мост 2“. За целта от министерството, със съдействието на областния управител на Видин, ще се осъществи спешен разговор с местната власт и с фирмата, която стопанисва паркинга край Видин.

По информация на смесеното българо-румънско дружество управляващо „Дунав мост 2“ при Видин –Калафат в момента ( 5 септември към 16 часа ) на пункта работят на изход от България шест платна. На четири се обработват тежкотоварните автомобили, на две- засиления трафик от лекотоварни автомобили. За последните 24 часа на( граничния пункт в двете( посоки са преминали 4234 моторни-превозни средства, като от тях в България са влезли 2239 МПС, а на изход са обработени 1995. От дружеството уточняват, че за денонощия влезлите в страната тежкотоварни автомобили са 1425, а излезлите 1066. Рекорд от 5891 МПС преминали за денонощие в двете посоки на „Дунав мост“ е постигнат на 24 август т.г.

За престой в буферния паркинг българските превозвачи заплащат по 15 лв. престой, а чуждестранните -25 евро. След 45 –я час престой цената вече е 30 лв за нашенци и 50 евро за чужденците. Паркингът функционира от средата на месец май, вече близо три месеца и всеки може да пресметне при големия трафик по „Дунав мост 2“ какви средства от такси събира дружеството собственик на буферния паркинг „Данубия логистик Видин“ ЕООД. Паркингът е на площ от 116 394 кв.м. и е въведен в експлоатация с акт 16 от 14.05 2024 г. от комисия на ДНСК, а разрешението за строеж е издаден от Община Видин със заповед на кмета д-р Цветан Ценков.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"