Бъбреците се претоварват от кафе и месо

Летни навици застрашават здравето

Лято е, наслаждаваме се на ваканцията, любимите ястия и борим жегата със студени напитки. Но всичко трябва да е с мярка, защото именно летните навици могат да нанесат непоправими щети на бъбреците.

Много хора свързват лятото с вкусното айскафе. Би било грехота да не вземете фрапе, студено филтрирано или някакво друго кафе на път за работа. Но поради факта, че напитката е с ниска температура, повечето хора я възприемат не като кафе, а като коктейл - така че не се ограничават в количеството, което пият. Никой обаче не може да отмени ефекта на кофеина върху тялото. Честата консумация на кофеинови напитки увеличава риска от уролитиаза (камъни в бъбреците).

Факт е, че кафето е в състояние да се свързва с калция в храносмилателния тракт и след това се екскретира от бъбреците под формата на солно съединение. Затова трябва да контролирате колко кафе пиете и, ако е възможно, да го замените със сокове или обикновена негазирана вода.

Честите събирания край барбекюто могат да имат и неприятни последици. Грешката е, че не всеки добавя достатъчно зеленчуци в чинията с месо. Диета с високо съдържание на протеини с оскъдно количество фибри, които се съдържат в зеленчуците и плодовете, създава условия за развитие на уролитиаза. Тук е важно да се спазва правилото: ако една трета от чинията е месо, то две трети трябва да са зеленчуци.

Плуването в хладна вода само по себе си няма да причини заболяване, но ще създаде условия за възникването му.

Хипотермията се възприема от нашата имунна система като предизвикателство: ходене с мокри дрехи, плуване в студена вода, аклиматизация. Всичко това тества силата на тялото. Дамите са изложени на особен риск: поради анатомичните особености на женското тяло патогенната флора бързо навлиза в пикочния мехур и съществува риск от развитие на цистит. За да се предпазите, е важно след плуване да се преоблечете със сухи дрехи.

Малкото количество изпита течност вреди на тялото не само през лятото, но и по всяко друго време. Нормалният обем на консумираната течност трябва да бъде 1,5–2 литра, а в горещо време – и повече. Ако не спазвате това правило, рискувате да получите камъни в бъбреците. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"