Бъдещи медици работят като болногледачи в УМБАЛ Бургас

Бъдещи лекари, медицински сестри и акушерки работят в УМБАЛ Бургас докато следват. Те са назначени като болногледачи и имат възможност да се грижат за пациентите и да усвояват практически умения по време на обучението. В момента работещите студенти са 36, има и още желаещи, съобщиха от отдел "Човешки ресурси" в болницата.

След като завършат, повечето от медиците избират да останат в УМБАЛ Бургас. От последния випуск студенти на Университет "Проф. Асен Златаров" така са направили 7 медицински сестри и акушерки. Всички са работили в болницата като болногледачи по време на следването. Пет акушерки са назначени в отделенията по гинекология, родилно и неонатология, а медицинските сестри – във вътрешно отделение и в кардиологията.

Мария Томова, Боряна Добрева и Марияна Желязкова са избрали Отделението по неонатология. Преди да завършат, са работили тук като болногледачи. Били са и в други болници, и в други отделения, но са категорични, че мястото им е тук. „По време на лекции се срещнахме с д-р Стилияна Томова, която оказа магнетично въздействие върху нас. След това посетихме отделението и бяхме сигурни, че искаме да останем. Това е отделение-еталон – има рапорт, има предаване на информацията, обучение, колегиалност, помощ“, разказват младите акушерки. Докато следват и са болногледачи, имат право да подпомагат акушерките и лекарите в ежедневните дейности – визитация при бебетата, обгрижване на новородените в кувьозите, но задължително под надзор. Вече могат да работят самостоятелно и са от голяма помощ на екипите.

Акушерките в неонатологията се редуват в грижата за здравите новородени и за недоносените, настанени в интензивния сектор. „Харесва ни да контактуваме с майките, те имат нужда от подкрепа, от съвети за кърменето, къпането, обличането. Вниманието и отношението към пациентите е много важно и виждаме, че ни отвръщат с взаимност“, разказват Мария, Боряна и Марияна. 

Студенти от медицинските специалности могат да работят като болногледачи и здравни асистенти по време на следването. Има възможност и за финансиране на обучението, ако останат да работят в болницата след като завършат. 

 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова Кехайова

Този уебсайт използва "бисквитки"