Българин източил 2,2 млн. паунда във Великобритания

Заради престъплението Таньо Данчев е осъден на седем години затвор

Признал се за виновен

Нашенец стана поредният българин, успял да източи милиони от социалната система на Великобритания. 39-годишният Таньо Данчев успял да открадне 2, милиона паунда, твърдят британските медии.

Българинът действал по проста схема - набирал и изпращал българи във Великобритания. Осигурявал им транспорт със самолет до Обединеното кралство, взимал ги от летището и ги карал до бюрата по труда, където нашенците се представяли за кандидати за помощи и попълвали молби за обезщетения. След това ги връщал обратно в България. Схемата действала от 2020 г. до 2024 г. Таньо Данчев използвал имената и самоличността на свои сънародници за получаване на т. нар. Универсален кредит. Министерството на труда и пенсиите установило, че той е контролирал банковите карти на другите българи, участващи в измамата, и е изтеглил 2,2 милиона лири в брой от техните сметки, съобщи британското издание “Телеграф”.

Заради измамата преди дни кралският съд в Снаресбрук осъди Данчев на седем години затвор, след като българинът се призна за виновен по 29 обвинения в измама чрез представяне на неверни данни.

Само перди месеци петима българи бяха арестувани, след като стана ясно, че стоят зад най-голямата измама с помощи във Великобритания. Отново от “Юнивърсал фонд” по подобно схема те източили над 50 милиона.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"