Българин призна за пране на 1,2 млн. долара (обзор)

Съдебен процес в САЩ

Изнудвал със съучастници фирми да им плащат за фалшиви рекламни услуги

Четат присъдата през март 2024 г.

Българин се призна за виновен по обвинение в заговор за пране на пари и измама за 1,2 милиона долара, съобщиха от американското министерство на правосъдието и нюйорската прокуратура.

42-годишният Стефан Чернев е признал, че заедно с брат си Иван и с още един съучастник са създали кухи фирми, чрез които в периода от 2011 до 2015 г. са печелели пари по незаконен начин. Засегнати от незаконните схеми са били фирми, доставчици на медицински услуги, църкви и малки предприятия в САЩ.

Участниците в схемата изпращали на жертвите си фалшиви фактури за поръчани онлайн рекламни услуги, въпреки че потърпевшите не са ползвали такива услуги. Ако откажели да платят, пострадалите получавали от Стефан Чернев и съучастниците му лъжливи уведомления за принудително събиране на сумите. Излъганите били инструктирани да изпращат чекове до пощенски кутии в различни пощенски станции в САЩ. След това чековете били доставяни в в Канада. С тази схеми измамниците прибрали най-малко 1,24 милиона долара. Стефан Чернев беше екстрадиран от Германия в САЩ през май 2022 г.

Присъдата му ще бъде постановена на 25 март догодина. Българинът може да получи до 20 г. затвор и глоба до 250 000 долара. Брат му Иван Чернев вече има присъда от 68 месеца затвор, постановена през декември 2020 г.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"