Българин убит при атентата в Германия (обзор)

Девет души загинаха, а над 12 пострадаха

Нашенецът, на 32 години от Мездра, работел в бар за наргиле

Българският гражданин Калоян Велков от Мездра е бил убит по време на терористичното нападение на крайно-десен германски екстремист срещу заведения за наргиле в германския град Ханау, става ясно от изявление на разследващите органи в провинция Хесен, където възникна инцидента в нощта на сряда срещу четвъртък.

Девет души загинаха, а над 12 други пострадаха след като Тобиас Р. откри огън в нощта на сряда срещу четвъртък срещу клиентите на два бара за наргиле в град Ханау, провинция Хесен, предадоха световните агенции. Според разследващите органи нападателят се е самоубил в собственият си дом малко след нападението, преди да посегне на майка си, с която живеели заедно, и да бъде идентифициран от властите. Федералната прокуратура на Германия обяви, че разследва престъплението като проява на омраза. Вестник „Билд“ публикува манифест от името на нападателя, в рамките на който той изразява крайните си позиции срещу водената от правителството на Ангела Меркел имиграционна политика.

В изявление пред медиите в рамките на деня в четвъртък канцлерът Ангела Меркел потвърди, че има улики, че стрелецът е действал от расистки и крайнодесни подбуди.

„Расизмът е отрова, омразата е отрова и тези отрови съществуват в обществото и са причина за твърде много престъпления“, подчерта Меркел и добави, че отговорните власти правят всичко по силите си да изяснят естеството на нападението.

]
Атаката идва само два дни, след като бяха арестувани 12 души от крайнодясна екстремистка група.

Полицаите и хеликоптери патрулират и в двете зони на стрелбата в Ханау, който има население от 100 000 души и се намира на 25 километра от Франкфурт на Майн, родното място на братя Грим. Според контакти на германския вестник „Ди Цайт“ сред пострадалите има български, турски, румънски и босненски граждани. Атаката идва само два дни, след арестуването на 12 души от германска крайнодясна екстремистка група, която е планирала атентати срещу мюсюлманската общност в страната.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"