Българинът Николай Тодоров-Ник, който отива на Световната купа по паеля, пред „Труд news”: В паелята се слага най-скъпата подправка в света

За финала се класираха 12 държави

Ще готвим на площада във Валенсия

Няма как да не сте посетили Испания и поне веднъж да не сте чули за паеля. Няма как обаче да сте били във Валенсия и да не сте опитали от това ястие, което се е превърнало в традиционна гозба за местните там.

От 7 години в „меката“ на паелята се провежда и Световната купа по приготвяне на ястието След по-малко от месец, на кулинарната надпревара, ще отиде и българинът Николай Тодорв-Ник, който ще застане редом до още 11 участника от различни държави. Всички те са професионални готвачи, докато Ник е по-скоро любител, но това не му дава повод за притеснение, а по-скоро устрем да покаже, какво може да приготви.

В екипа на Ник ще бъде и Ростислав Ненов, който ще му помага, тъй като двамата работят в тандем отдавна, а самият Рости е живял повече от десетилетие в Испания и е работил като готвач.

Преди да заминат за Испания Ник и Ростислав презентират черноморска паеля в изискан столичен ресторант, недалеч от „жълтите павета“ в столицата. В лятната градина на заведението те правят показно как се приготвя паеля пред очите на всички гости.

Застанал зад голямата тава с току-що приготвеното топло испанско ястие, Ник посреща екипа ни, а от улицата любопитни посетители надничат през огражденията, които делят лятната градина от улицата, водени от миризмата на гозбата, като не пропускат да отбележат: „Ако знаеш само как ухае...“.

С усмивка Ник сподели пред „Труд news”, че тази година от 44 кандидати, за финала във Валенсия, са останали 12 държави, сред които и България в негово лице. Разбираемо - испанци няма да участват, но пък ще бъдат част от журито.

За да стигне до участие на Световното по паеля Ник преминава сериозен подбор сред участници от различни държави.

„Кандидатствах през април, като първо се попълва апликационна форма, след което следва видео презентация и видео интервю. Бях допуснат до втори кръг. Това бе полуфиналът, като на него бяха допуснати 44 души от 25 държави. Тогава се проведе Националната кампания, която е част от цялата организация на Световното първенство и хората от България трябваше да гласуват за мен онлайн в рамките на една седмица. Успях да се преборя и да се класирам с трето място по вот. Само Колумбия и Мексико не успях да изпреваря. Освен вота, журито оценяваше още популяризирането, споделянето в социалните мрежи, всичко трябва да бъде истинско и реално. Изпратих и 10 препоръчителни писма от експерти в България. Стигнах до финал, където ще бъдем 12 души от 12 страни. Интересното е, че всички тези хора са професионални готвачи, а аз съм любител, но с голям опит и поглед над испанската кухня. Финалите ще протекат от 17 до 21 септември във Валенсия. Има културна и развлекателна програма, като посещение на емблематични места и приготвяне на паеля, среща с легендарни шефове-готвачи в Испания, които приготвят паеля, както и посещение на местата, където се отглежда ориз и се добива зехтин. Същинското готвене ще бъде на 20 септември на площада пред кметството във Валенсия “, разказа пред „Труд news” Ник Тодоров.

“Ние отиваме там с авторска рецепта. Това е условието на състезанието. В нашата паеля ще има продукти, които са характерни за България. Това е единият коз, но друго няма да кажа, ще го запазя в тайна“, сподели ни любителят-готвач, който подчерта, че истинската паеля се приготвя в реално време и няма как да бъде полуфабрикат.

Ник и неговият асистент Ростислав ще получат подкрепа от българите от Генералното консулство на страната ни във Валенсия.

Победителят от формата ще получи Световна купа и популярност сред испанците.

„Паелята е възникнала като ястие на бедните – орис, с каквото има. Правила се е в голям тиган. А големият тиган събира хората на една маса. Всеки взима от него. Паелята не е гурме храна. В днешно време умението на приготвяне на паеля вече е на по-високо ниво“, разказва на кратко историята на испанското ястие Ник.

Той не е професионален готвач, но има опит и познания в кулинарията над 20 години.

„Не съм професионален готвач, но кулинарията ми е хоби. Занимавам се с организиране на различни събития и кулинарни фестивали. Преди 25 години имах рибен морски ресторант във Варна и това беше първото заведение в България, където започна да се приготвя паеля. Често пътувам до Испания. Кулинарията е едно от нещата, което ме движи при пътуванията – подправки, дегустация, рецепти, продукти, готвене, кулинарни курсове и т.н. А Испания е едно от местата, където ми е най на сърце. Още първия път, когато опитах паеля, се провокирах самия аз да го направя в България. Дори си донесох подправки от Испания и започнах да приготвям тук това ястие. Години по-късно хората вече имат културата и знаят, какво е паеля, а тогава никой не беше чувал“, обяснява още той.

Към днешна дата всички продукти, необходими за приготвянето на една паеля, са налични и в България. Основната подправка за това ястие обаче е една и тя е известна като най-скъпата в света.

„Най-характерният елемент в паелята е шафранът. Той е ключовият елемент. Има характерен вкус и лек, жълтеникав цвят. Ако трябва да се придържаме към класическите рецепти, то мога да кажа, че единствената подправка за паеля е шафран. Може да се сложи червен пипер, в някои рецепти има и розмарин. Основното обаче е – сол и шафран. Всичко останало е технологията, по която се обработват продуктите в тази голяма тава“, допълва пред нашата медия Николай.

Паелята се приготвя в голяма тава, която се нарича „The paella pan”.

“Прилича на голяма, кръгла тава и се приготвя върху огън. Традиционният начин на приготвяне на паеля е върху „жив“ огън и в Испания се използват мандаринови дърва, които придават характерен вкус на ястието, докато се готви“, издава тънкости от подготовката Ник.

„В България се използва обикновено газов котлон, който е на три кръга и започва да се готви от най-вътрешния кръг, т.е. - от центъра на тигана, след това се разширява готвенето в периферията. Накрая, когато се сложи оризът и започне да ври, се включват всички кръгове“, допълва още той.

Сред тънкостите при испанския деликатес трябва да се наблюдава и за т. нар. „сокарат“ или леко загорял ориз.

„Това е майсторският момент при приготвянето на паелята, отдолу да остане загар“, показва ни Ник.

И за финал Ник Тодоров даде и рецепта за приготвяне на морска паеля, която е особено подходящо ястие за летните месеци.

Рецепта за морска паеля:

Продукти:
1. Ориз (този, който се използва за приготвяне на паеля, се нарича Бомба, той е испански, кръгъл ориз)

2. Зехтин (не олио, тъй като то прегаря, докато зехтинът обработва топлинно различните продукти)

3. Чесън

4. Лук

5. Ситно нарязани домати (подобно на салца)

6. Зелена и червена чушка

7. Морски продукти – калмари, скариди, миди, може и октопод

8 Шафран

9 Сол

Начин на приготвяне:

Първо в тигана се обработва лукът, докато омекне, без да чакаме да стане в златист цвят, след което го издърпваме в периферията на тавата. След това, през тавата, минават чушките за няколко минути и издърпваме в периферията на тавата. Следват скаридите, минават през огън, зачервяват се, стават оранжеви, обработват се топлинно и се вадят от огъня. Връщат се отново в тавата чак на финала. След това минават калмарите и доматите с чесън. Накрая се добавя оризът, като всичко се обърква, няколко минути преди да се сложи морски бульон, който придава вкус и аромат. Оставаме на умерена температура всички продукти да си предадат един на друг вкусовете и ароматите. Накрая в тавата се връщат мидите и скаридите, поставени най-отгоре.

Може да се използва газов или индукционен котлон, но при него тавата или тиганът трябва да се върти по-често, за да има равномерно топлинна обработка. 

Времетраене: Заготовки на продуктите и обработка на огъня (готвене) – в рамките на 2 часа.

TRUD_VERSION_AMP:10//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"