Българите във Великобритания проявяват по-слаб интерес към изборите

Българите в Обединеното кралство могат да упражнят правото си на вот в предсрочните парламентарни избори в 112 секции – 6 по-малко от предходните избори през юни т. г. По-малко са и машините за гласуване, предаде БНР.

Намаляването на броя на секциите не е в резултат на затваряне на някои от тях, а поради сливане на секции на няколко места, където преди това две са се намирали в едно помещение. За такива секции е увеличен броят на членовете на комисиите. На практика дори има една съвсем нова избирателна секция в Северна Ирландия.

От общо 112 секции, 38 са в столицата Лондон, 4 от които в посолството на Република България. 

Броят на машините за гласуване обаче е значително по-малък. На изборите през юни те бяха 35, а сега са само 14, като 13 от тях са в Лондон и само една извън столицата. На базата на информацията от регионалните координатори, на днешните избори се почаква по-слаба активност. 

Според тях българите на Острова не проявяват традиционния интерес, както преди. Макар и това да не е критерий за активността, се отчита също и факта, че все по-малко българи се регистрират онлайн на сайта на ЦИК за гласуване.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"