Българите са най-върлите пушачи, в Швеция пушат най-малко

ЕС все още не може да постигне целите си за намаляване на тютюнопушенето 

Процентът на пушачите в ЕС е намалял само с един пункт за три години, предизвиквайки призиви за действие относно мерките за контрол на тютюнопушенето. 

Близо една четвърт (24%) от населението в Европейския съюз пуши, според ново проучване, поръчано от Европейската комисия.

Това представлява само един пункт намаление на пушачите в сравнение с резултатите от 2020 г., като се отбелязват различия между страните, изследвани от Евробарометър.

Над 35 на сто от хората в България, Гърция и Хърватия са пушачи в сравнение с по-малко от 10 на сто в Швеция.

Цигарите в кутия все още са най-популярният избор, като около седем от десет ги пушат ежедневно.

Средната консумация също остава същата в сравнение с данните за 2020 г. с около 14 изпушени цигари на ден.

Електронните цигари или е-цигарите се използват от 3 на сто от анкетираните, особено сред хората между 15 и 39 години.

Един на всеки трима е започнал да използва електронни цигари, защото приятелите му са го направили, докато 36% избират е-цигарите за да спрат или намалят консумацията на тютюн.

„Евробарометър подчертава необходимостта от действие. Това показва, че хората подкрепят допълнителни мерки за контрол на тютюнопушенето, вместо да ги свързват с имиджа на „държава-бавачка“, както някои лобита обичат да предлагат“, каза Франк Ванденбруке, белгийският министър на здравеопазването, в изявление.

ЕС имаше за цел да постигне „поколение без тютюн“, при което по-малко от 5% от населението използва тютюн до 2040 г. - в сравнение с настоящите 24 процента от последното проучване, като част от европейския план за борба с рака.

„Искрено се надявам, че следващата комисия бързо ще подхване забавената работа по преразглеждането на директивите за тютюна“, добави Ванденбруке.

Последната версия на тази европейска директива датира от 2014 г., въпреки че получи няколко изменения, за да се справи с развитието на пазара.

Нейното преразглеждане първоначално се очакваше през декември 2022 г., но беше отложено за неопределено време, пишат от Euronews.

„Комисията трябва незабавно да поднови преразглеждането на три директиви – за данъка върху тютюна, за тютюневите изделия и за рекламата – тъй като консумацията на тютюн продължава да бъде водещата причина за предотвратим рак“, каза Лилия Олефир, директор на Smoke Free.

Тютюнът е отговорен за 700 000 смъртни случая всяка година и е най-големият риск за здравето, който може да бъде избегнат в ЕС.

Някои мерки като „увеличаване на минималните данъчни ставки върху цигарите, цигарите за свиване на цигари и новите тютюневи и никотинови изделия, задължителна обикновена опаковка, забрана на трансграничните онлайн продажби, защита на тийнейджърите от дигитална реклама на пристрастяващи продукти“ вече са налице в няколко членки щати, отбеляза Олефир.

Но тя призовава за хармонизирани разпоредби на ЕС по темата и повече отпор срещу тютюневото лоби, особено що се отнася до европейската младеж.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"