Българите са сред най-бързо изчезващите

Само Латвия и Хърватия ни изпреварват по намаление на населението

Средната възраст в Европа е над два пъти по-висока от тази в Африка

Очакват увеличение на мигрантите

България е сред страните от ЕС с най-бързо намаляващо население, показва нова прогноза на европейската статистическа служба Евростат. Населението на страната ще намалее с 900 хил. души през следващите 26 години. В началото на настоящата година жителите на България са близо 6,5 млн., а през 2050 г. населението в страната ще бъде 5,6 млн. Наред с това, заради увеличение на продължителността на живота, ще се увеличи делът на хората на възраст над 65 години.

Всички това означава, че през следващите години ще има по-малко работна ръка и по-малко хора, които трябва да изкарват пари за изплащане на пенсии, за издръжка на полиция, армия и чиновници. За хората, които сега са на 30-40-50 години, много по-трудно ще бъдат намирани пари за изплащане на пенсиите им след като навършат 65 години.

Страната ни се нарежда в топ три на държавите по най-бързо намаление на населението. За период от 26 години, до началото на 2050 г. хората в страната ще намалеят с 13,8%, показва прогнозата на Евростат. От изследваните 30 държави в Европа, само Латвия и Хърватия са по-зле от нас. Прогнозата е, че до 2050 г. населението на Латвия ще намалее с 23,1%, а на Хърватия с 15,2%. Много близо до нас е Гърция, където очакванията са спадът на населението да бъде с 13,5 на сто.

Средната възраст на хората в Европа е 42 години, като само 16% са на възраст под 15 години, каза Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ. В Азия средната възраст е 31 години, като 24% от хората са под 15 години, а в Африка средната възраст е 18 години, като 45% от хората са под 15 години.
До края на века населението на Европа рязко ще намалее, особено населението в Източна Европа, стана ясно от доклад на Любослав Костов. Според него дигитализацията ще доведе до спад на раждаемостта в икономически по-развитите страни, което ще намали дела на Европа от общото световно население. В момента жителите на Европа са 9,1% от световното население. А през 2030 г. хората в Европа ще бъдат само 7,3% от световното население. Същевременно делът на жителите на Азия и Африка ще нарасне съответно до 54,6% и 25,5%. В Азия и Африка ще бъдат над 80% от населението на света.

Представените от Любослав Костов данни показват, че тенденцията за рязко увеличение на световното население се обръща. Сега населението в света е 8,2 млрд. души, през 2086 г. ще достигне 10,4 млрд., но през 2100 г. хората на планетата ни ще започнат да намаляват. Европа е със затихващи функции, ако разчита само на своето население, каза Любослав Костов. Само идването на мигранти от други части на света ще предпази Европа от по-рязко намаление на населението.

Глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) през 2023 г. е 105 трилиона долара. В държавите от ЕС е само 5,6% от населението на света, но размерът на БВП на страните-членки е 18 трилиона долара. 2781 милиардери в света притежават общо 14 трилиона долара, каза Любослав Костов. Според него тези различия в света ще се задълбочават и ще доведат до миграция от по-слабо развитите райони към по-развитите страни. Поляризирането по отношение на доходите води до изчезване на средната класа, каза Любослав Костов. Според неговия доклад, е важно да бъдат продължени усилията за намаляване на пропастта между бедни и богати. А за постигането на тази цел е необходимо да бъдат предприети мерки, включително данъчни реформи, подобряване на образованието и на достъпа до здравеопазване.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"