България все повече под ударите на мълнии

Опасните природни стихии все по-често отнемат човешки животи, отчитат климатолози

Затоплянето, градушките и мълниеносните облаци в пряка зависимост 

Хората подценяват опасността в градска среда

Затоплянето на времето все по-често предизвиква опасни гръмотевични бури с градушки и смерчове. Осезаемото повишение на градусите в последните години води със себе си опасните природни стихии, които предизвикват пожари, градоносни облаци и изобилие от неочаквани мълнии, които все по-често отнемат човешки животи. Явленията са в пряка зависимост. Това посочи пред “Труд news” климатологът проф. Георги Рачев.

Проф. Георги Рачев посочи, че със затопляне на климата по нашите ширини ще зачестяват явления като мълнии и хората трябва да бъдат по-бдителни в действията си.

“Колкото по-топло става, това води до по-високо изпарение на вода във вид на пара в атмосферата. Това означава повече водна пара горе и тази енергия води до мълниеносни бури”, обясни проф. Рачев. Той прогнозира, че със затопляне на климата, по нашите ширини ще зачестяват тези явления и хората трябва да бъдат по-бдителни в действията си, особено при посещение на високи планински участъци и върхове, където внезапните стихии не могат да се избегнат и “се молим само Господ да ни спаси”.

Повод за коментара му е последният инцидент, при който баща и детето му бяха покосени от мълния в Стара планина. Според професора ситуацията не е подценена от родителя.

“Бащата е постъпил съвсем предвидливо, тръгнали са рано, часовият диапазон да се приберат навреме е правилен, но атмосферата ги е изненадала. В ситуацията, в която са били поставени им е оставало само да се оповават на съдбата да ги опази,” коментира климатологът. Той обясни още, че всички мерки, които е можело да бъдат предприети, като сгъване на тялото, изолация от мократа почва и липса на мобилни устройства или други привличащи предмети, нямало да помогнат в такава висока точка под открито небе.

“Много е страшно в планината, когато в такива случаи нито напред, нито назад, няма какво да направиш. Това е малшанс. Ако в този момент не се държиш за въжетата, има опасност за паднеш със стотици метри надолу. Понякога само силният гръм е достатъчен да те разтресе и да паднеш. Трудно е да прецениш кога точно ще те застигне бурята”, каза Рачев.

“Най-важното е да не се губи присъствие на духа в такива случаи”, съветва професорът.

В следващите дни прогнозите са за още изненадващи бури и мълнии, не само в планините. Очакванията за опасните явления са за цяла Европа. Проф. Рачев предупреди, че до четвъртък ще има мълнии в западната част на страната, но е трудно да се предвиди кога ще бъдат точно.

“И в градска среда хората трябва да са внимателни и да останат на защитено място, защото инцидентите с ударени от мълнии хора са най-често там”, припомни климатологът. Според него хората се заблуждават, че средата е обезопасена и че сгради и инфраструктура са оборудвани с мълниезащита.

Вчера светкавица подпали покрива на блок в пловдивския квартал “Кючук Париж”. Има материални щети, като няма данни за пострадали.

Припомняме, че през май 30-годишен мъж бе поразен в столичния кв. “Младост”. През същия месец гръмотевици запалиха сграда до Централни хали в столицата. През юни кола изгоря във Велико Търново.

Преди година при разходка в Морската градина на Бургас пострада малко дете, също през 2023 - в Русе две деца бяха покосени по време на футболни тренировка на открито, като едното издъхна.

През 2022-ра трима души загубиха живота си от гръмотевица, която ги удари в градинката до столичната църква “Св. Никола” до ул. Пиротска.

Според статистиката на метеоролозите - в България шансът да бъдете поразен от мълния е 1 на милион, т. е всяка година в страната загиват между 6 и 10 души заради опасните явления.

Екипажът на “Кугър”-а, участвал в спасителната мисия, похвали детето

Изключителна адекватност е проявил малчуганът, подал сигнала в Стара планина

Адекватно е действало детето, подало сигнал за мълнията, поразила баща му и 11-годишната му сестричка в Стара планина. Това обобщиха от екипа на хеликоптер “Кугър”, участвал в спасителната акция. То е проявило изключителна смелост през четирите часа, които е прекарало на билото.

“Изпълнявало е всичко, не знаем дали това са инструкции от хората, с които е поддържало контакт или е научено, но наистина страхотно самообладание”, заявиха военните. Добавиха, че полетът е продължил 25 минути. “Имахме разрешение да тръгнем, но времето беше много лошо и не позволяваше минаване на района между нас и Балкана, той беше закрит в облаци. Успяхме да минем между двете бури. Детето около 4 часа е стояло в тези условия”.

То е подало сигнал към 112 около 1:30 следобед. Сега е в шок, но в добро общо състояние, настанено е в университетската болница “Свети Георги” в Пловдив. Баща му и 11-годишната му сестричка, не са имали почти никакъв шанс да оцелеят, коментираха от Планинската спасителна служба.

Инж. Радослав Калчев, експерт по мълниезащита, пред “Труд news”: Държавата не полага усилия за превенция и е цяло щастие, че даваме малко жертви

През последните години зачестилите инциденти са резултат от безхаберие, неинформираност и неглижиране на нещата. Мълнии е имало и ще има, нищо съществено не се е нарушило вследствие на климата. В много случаи няма превенция и контрол в частния сектор. Не съвсем коректно се извършват от фирми за узаконяване по актуване на новоизграждащи се обекти.

Правят се ремонти и промени без контрол, много често се налага след това реконструкция и на системите по мълниезащита. Това обаче се пропуска. Тя се унищожава или нарушава много често с поставянето на соларни панели и доизграждане на нови системи. В един момент се оказва, че новото строителство не се контролира, а съществуващото се оставя на волята на съдбата, а държавата не полага усилия за превенция на подобни събития, затова се стига дотук.

В планините - екопътеките и маршрутите, които от Гражданска защита уж са проверени, но са с метални парапети. По-добре да ги няма. На Витоша например, екопътеките са от дърво. Това касае и риболовът, най-често в морето, с всички тези лодки, скутери, специални пръчки за риболов, плажуване на неохраняеми зони. Това са само малка част от причините за инциденти. Основната е и в ръцете на държавата - училища, детски градини, увеселителни площадки. Даже цяло щастие е, че даваме малко жертви. В цивилизованите държави като Германия и Австрия има функциониращи служби за контрол като ТЮФ. Там няма начин да промените нещо, да поставите нов винт или болт на жилището си и те да не са го проверили, узаконили и сертифицирали.

У нас има Технически надзор и при издаване на различни нормативни документи за узаконяване на сградите, надзорникът е длъжен да провери, че нещата са изпълнени и по съгласно действащите наредби и документи, но и по европейски норми.

Сега имаме негласни договорки между строител, изпълнител и инвеститор, и много от нещата за качество се пренебрегват. Това води до себе си и ситуации, в които имоти се палят или хора са пострадали в собствените си жилища без да знаят, че не са защитени от мълниите.

Държавата трябва да засили функциите си, да възложи и на общините контрола.

Фирми записват рекорд по обороти за защита от гръмотевици

Бум на нови монтажи на системи за мълниезащита в последните 5 години

Поставянето на гръмоотводи се изравни със застраховането на имоти

Все повече хора монтират гръмоотводи на имотите си.

Фирми от цялата страна отбелязват рекордни обороти за последните пет години от поставянето на системи за мълниезащита, показа проверка на “Труд news”.

“Тук не говорим за мода, а за сигурност”, заяви един от директорите на компания в София и уточни: “Все по-често хората поставят защита не само на имотите си около столицата, но и на вилите и селските си къщи из страната. Това е равно на застраховка на имуществото, защото не са редки случаите на запалени покриви или засегнати дворни пространства от мълнии.”

Цената на системата започва от 1500 лв. и стига до около 3000 лв. без ДДС за стандартна двуетажна къща. Първо имотът се обследва и тогава се дава офертата. За справка в годините назад друг собственик на фирма за такава защита обобщи, че до 2000-та година, служителите му са обезопасявали средно по 10 имота месечно. Сега компанията работи по поне 30 договора за месец, което включва все повече еднофамилни имоти.

Препоръчва се монтаж на системи с изпреварващи действия, които покриват и дворните пространства, като цената не се различава особено от конвенционалната защита. “Те се слагат масово, самият им монтаж е по-лесен и бърз”, обобщават специалистите.

Съветите на Планинската спасителна служба: Ако бурята е на 30 км, бягайте към подслон

Светкавиците - до 1 милион волта, със скорост до 150 м/сек

Проверете прогнозата за времето преди да тръгнете и правете преходите сутрин, защото следобед опасните явления са по-вероятни, съветват от ПСС.

Природните и климатичните промени в последните години все по-често ни изненадват, отбелязват от Планинската спасителна служба по повод на мълниите. Ако доскоро знаехме, че гръмотевични бури могат да ни застигнат в средата и края на лятото, това сега съвсем не е така. Те са много опасни и крият сериозен риск за живота и здравето ни.

Всъщност ударите на мълния се срещат по-често в планините, отколкото в низините и равнините. Това ги нарежда сред най-големите опасности, които могат да сполетят планинари и алпинисти. Една от характеристиките им е поразяването на самотни предмети на високо място.

Мълнията е електрически разряд, който се появява между облаци или между облаци и земята, планинските върхове стават основни цели.

На ден падат около 8 млн. мълнии по света. 90% от ударените хора оцеляват. Светкавиците могат да разредят до 1 милион волта със скорост до 150 метра в секунда. Тези числа са невероятно потресаващи, което ги прави изключително опасни - особено когато ударят нещо или някого.

Как да избегнем удари от мълния при туризъм

Въпреки че не можете да предотвратите удари от светкавица, можете да намалите вероятността, но само ако имате план за действие и резервен такъв.

Важно правило - винаги проверявайте прогнозата за времето, преди да отидете в планината. Ако има голяма вероятност за лошо време - отложете пътуването си. Винаги можете да отидете друг ден, но само ако останете живи.

Как да прогнозираме гръмотевична буря?

Ако мобилният ви телефон е извън зоната на покритие, използвайте знанията си. Гръмотевичните бури никога не се появяват от синьото небе. Винаги има признаци за наближаването им - включително задух и отсъствие на какъвто и да е вятър в продължение на много часове, последван от мъгла и лоша видимост. Ако забележите тези признаци, очаквайте гръмотевична буря.

Колкото по-рано, толкова по-добре

Гръмотевични бури, дъжд и сняг обикновено се случват следобед - поне в северното полукълбо. Това означава, че най-доброто време за изкачване на най-опасните планински хребети е ранната сутрин. Чуваш ли гръмотевицата? - Стой далеч.

Изчисляването на разстоянието между себе си и приближаващата буря е лесно. Тъй като светлината е по-бърза от звука, винаги ще я видите, преди да чуете гръмотевицата. След това, пребройте секундите, докато чуете гръмотевицата, после разделете цифрата на три, за да получите разстоянието в километри. Ако бурята е на под 30 километра, незабавно намерете подслон.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Гита Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"