България е на опашката по донорство в ЕС

За бъбречна трансплантация чакат близо 1100 души, 4000 са на диализа

Пациентите все по-често избират лечение в съседни държави

Лидерите в Европа са Испания, Белгия и Хърватия, а страната ни е на 41-о място

България е на едно от последните места по донорство. За 2018 г. у нас е имало само 15 донори. Може да се каже, че сме на опашката в Евросъюза и този показател. Това заяви новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) д-р Михаил Христов. Той поясни, че лидерите по донорство са Испания, Белгия и Хърватия, докато България е едва на 41-о място в Европейския съюз.

Христов обясни, че в момента е невъзможно пациенти, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб, да се лекуват у нас, въпреки че има база и добри хирурзи. Това се дължало на липсата на подготвени български екипи, които да поемат необходимото последващо лечение.

Директорът на ИАТ обясни, че не е намерил документ в Агенцията по трансплантациите, с който да се иска подновяване на договора с болницата във Виена, която извършва белодробни трансплантации на наши пациенти чрез “Евротрансплант”.

“След като договорът е изтекъл, от “Евротрансплант” са попитали членовете си дали има болници, които са съгласни да работят с нас, но болницата във Виена не е потвърдила”, уточни той. И каза още че от “Св. Екатерина” са установили връзка с болница в Германия, след което са изпратили екипи на обучение.

Началникът на Клиниката по нефрология и трансплантация в Александровската болница проф. Емил Паскалев посочи, че в момента за бъбречна трансплантация чакат близо 1100 души, като 4000 са на диализно лечение. Той допълни, че по този начин повече от 2000 души остават на диализно лечение, което е по-скъпо от трансплантацията.

“Трансплантациите, които се извършват в България, са на много високо ниво. Доказателство за това е фактът, че след бъбречна трансплантация много от пациентите живеят над 30 години”, каза той и отбеляза, че Сърбия и Хърватия имат почти два пъти повече трансплантирани от нас.

Проф. Паскалев беше на мнение, че т.нар. здравен туризъм, при който се пътува до далечни страни е преустановен. Пациентите все по-често избирали да пътуват до по-близки държави, като Турция.

“Причината е, че там е финансово по-изгодно, а болниците предлагат по-високо качество”, заяви началникът на Клиниката по нефрология и трансплантация в Александровската болница.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"