Български ансамбли откриха Международния фестивал "Витоша" (СНИМКИ)

Днес чуждестранни танцьори ще направят "дефиле" по "Витошка"

Участниците от Боливия и Казахстан закъсняха заради дълъг полет

Български ансамбли откриха 28-то издание на Международния фестивал "Витоша" снощи. Те представиха нашия фолклор на изградена сцена пред читалище "Витоша" в кв. "Бъкстон".

Ансамблите "Фолклорика", "Рила", "Горна Баня", "Искрица", "Иван Тодоров", "Средец", "Балкан" и "Вито хоро", като показаха майсторски танци в първата вечер, която премина под мотото "България поздравява света".

Ансамбъл "Фолклорика"

На сцената се изявиха и малките танцьори от ансамблите "Рила" и "Искрица".

Финалът бе запазен за домакините от ансамбъл "София - 6" с художествен ръководител Николай Несторов, който е и директор на Международния фестивал.

Ансамбъл "София - 6"

От 2016 г. фестивалът има състезателен характер и последната вечер се раздават призовете, като голямото отличи е Гран При "Златен връх". Домакините от "София -6" не участват в надпреварата, а само участниците от другите държави, са решили организаторите.

Ансамбъл "Горна Баня"

По оригинален начин бяха представени и чуждите участници, като към всяка държава бяха съобщени любопитни факти и пуснати балони в небето в цветовете на трибагреника на съответната страна. Едни от най-цветните и атрактивни участници бяха представителите от Мексико.

Участниците от Боливия и Казахстан закъсняха заради дълъг полет и не можаха да бъдат официално представени по време на първата вечер, но от днес ще се включат активно във всички дейности.

Мексико

А една от тях се проведе още тази сутрин, когато в 10 ч., по традиция, участниците от всички държави, засадиха "дърво на надеждата" в парк "Камбаните" в столицата.

Малко по-късно следобед, след 16 ч., те ще посетят новата сграда на "Халите".

Вечерта, от 18 ч., всички ще направят и празнично шествие - "дефиле" със своите фолклорни костюми по "Витошка", като ще танцуват и на открито пред НДК.

Водещи на всички музикални вечери ще са комедиантите Венсан и Жорони.

Финалът на фестивала ще бъде в събота, на 20 юли, когато ще бъдат отличени и най-добре представилите се участници и ансамбли.

TRUD_VERSION_AMP:10//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"