Български и румънски граничари пипнаха 21 мигранти, скрити сред метални профили

Граничарите на ГКПП "Калафат-Видин" са засекли след проверка 21 сирийски и иракски граждани, които се укривали в товарното отделение на камион, управляван от турски гражданин. На водача е забранено да влиза на територията на Румъния за срок от 5 години. За това съобщава на сайта си Румънската гранична полиция (Poliția de Frontieră).

39-годишният турски гражданин пристигнал на ГКПП "Калафат Видин" на 23.06.2024 г. в 14:30 часа, като управлявал камион с полуремарке, като и двете са били регистрирани в Румъния.

Според представените документи шофьорът е превозвал метални профили по маршрута Турция-Франция, като митническият печат е бил поставен в Турция.

Българските граничари направили анализ на риска и установили, че винтовете на механизма за затваряне на вратата показват следи от разхлабване, без да се засяга целостта на пломбата.

Граничарите, заедно с митническите работници, разпечатали товарното отделение и открили 21 души, които се крият вътре. Те не са имали документи за самоличност и устно са декларирали, че са сирийски и иракски граждани. Същите заявили, че подпомогнати от шофьора, са се качили в камиона на паркинг в българската столица София.

На турския гражданин е наложена мярка забрана за влизане на територията на Румъния за срок от 5 години, а 21-те чужди граждани и шофьорът са поети от представителите на българската "Гранична полиция" с цел продължаване на разследването и разпореждане на необходимите законови мерки.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"