Българските граждани, евакуирани от Ливан, вече са у нас, готви се и втори полет

Първите български граждани, евакуирани от ужаса в Ливан, вече са на българска земя. Властите вече обсъждат втори полет, който ще излети в най-подходящото време. 

"Няма нищо по-хубаво от това да видиш в самолета как всички се усмихват и са живи и здрави. В интерес на истината сме се молили на Господ всичко да се развие по този начин", заяви служебният премиер Димитър Главчев, който посрещна първите българи, евакуирани от Ливан. 

"Сравнително бързо се придвижиха нещата. Обсъждаме всякакви варианти за евакуация. Не е изключен и втори полет. Още вчера казах - важното е да бъде извършен най-сигурния и безопасен начин за евакуация."

Главчев обяви, че 89 души са пристигнали с първия полет. Имало е възможност да излети и втори самолет, но това не се е случило, тъй като все още се събират хора за него. Има готовност самолетът да излети утре.

Имало е около 160 заявки за евакуация, като в момента се обработват останалите. 

Служебният премиер увери, че правителството се съобразява с всички факти около случващото се в Ливан и в момента, в който е най-безопасно, ще бъде извършен втория полет. 

Евакуираните български граждани изразиха благодарност за реакцията на правителството. 

"Всичко беше изключително добре организирано, изключително бързо", заяви една от евакуираните български граждани. "Нашето посолство в Ливан също свърши изключително добра работа. В началото не приемах заплахата толкова сериозно, но в следващите дни заплахата ставаше все по-голяма."

Друг български граждани заяви, че около тях ситуацията вече е била изключително лоша. По думите му други държави от ЕС, като и САЩ, все още не са започнали да евакуират гражданите си, а Германия дори им искала пари. 

По думите на Главчев един от другите варианти за евакуация е съгражданите ни да бъдат прибрани по вода - с ферибот. 

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"