Българското председателство – под знака на четири приоритета

Сред тях са сигурността и стабилността на Европа, Западните Балкани, дигиталната икономика и младите хора

Шестте месеца на Българското ротационно председателство на Съвета на ЕС са ключови за бъдещето на Общността. Решенията, които ще бъдат взети, законодателните актове, които ще бъдат приети, и срещите и дискусиите, които ще се проведат, ще формулират дневния ред на Европа за близките години. България има задачата да ръководи тези важни процеси в ролята на дипломатичен и балансиран посредник между понякога крайните становища на страните-членки.

Сред водещите приоритети на страната ни е работата за младите хора. Целта е пренасочването на средствата от европейския бюджет към новите предизвикателства да не ги ощети и да се намерят начини за справяне с младежката безработица, слабото увеличение на заплатите, за инвестиции в образованието и за създаване на равни възможности.

България си поставя и задачата да гарантира сигурността и стабилността на Европа. По тази тема големият въпрос е системата за преразпределение на бежанци и мигранти. Ще се обърне особено внимание на Единния отбранителен съюз и на ефективния контрол на външните граници.

Като важен приоритет страната ни е заложила и темата за Западните Балкани. Акцентът тук е свързан с даването на европейска перспектива и изграждането на свързаност между гражданите на балканските страни – пътна, железопътна, въздушна, енергийна, образователна и цифрова. Ще се търсят и начини за осигуряване на стабилност и инвестиции в региона.

И не на последно място е голямата тема за дигиталната икономика и единния цифров пазар. Като председател на Съвета на Европейския съюз, България ще положи усилия за регулирането на интернет пространството и за подобряване на киберсигурността. Ще работи и за развитието на региона като балкански хъб за стартиращи фирми в информационните технологии.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"