Бърнабич: Курти се опитва да провокира въоръжен конфликт

Курти хваща последния вагон на политическото затишие

Председателят на сръбското събрание Ана Бърнабич каза, че президентът Александър Вучич е държал важна реч в ООН и че косовският премиер Албин Курти „благодари на последния влак на политическо спокойствие“ поради изборите в САЩ и формирането на европейските институции, за да предизвикат въоръжен конфликт и да провокират сърбите в Косово, пише Kosovo-online.

"Курти хваща последния вагон на политическото затишие. ЕП се сформира, ЕК трябва да се сформира, но дори ЕП не работи с пълен капацитет. Имаме избори в САЩ през ноември и той използва това и иска да провокира въоръжен конфликт, да провокира сръбския народ към КиМ“, каза още Бърнабич.

"След формирането на всички европейски институции можем да очакваме, ако успеем да запазим мира, да устоим на всички провокации - различно отношение към Прищина", коментира тя.

„Новото е очевидното различно отношение, критичното отношение на най-верните съюзници на Прищина към Прищина от това, което видяхме преди“, добави Бърнабич.

Тя подчерта позицията на специалния пратеник на Германия за Западните Балкани Мануел Зарацин, който каза, че ако Курти не промени позицията си и не отмени забраната за транзит на сръбски стоки, Прищина може да бъде изключена от ЦЕФТА.

„Споделям разочарованието на нашия народ, че това не е достатъчно“, посочи Бърнабич.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"