Бюджетът на София от 2,576 млрд. лв. буксува

Пълната версия на документа е публикувана за обществено обсъждане

След като няма председател, СОС не може да работи по бюджета за 2024 г.

5,3 млн. лв. ще разпределят гражданите

Столичната община публикува за обществено обсъждане проекта за бюджет на София за 2024 г. в размер на 2 576 202 377 лв. Документът обаче ще забуксува, както цикли и изборът на председател на Столичния общински съвет. Докато не бъде избран човек за поста, няма как финансовата рамка да бъде гласувана, обясниха пред “Труд news” общински съветници.

Те напомниха, че Общинският съвет по закон има 15 дни да вземе решение по бюджета, след като проектът му бъде внесен от кмета.

На този фон градоначалникът Васил Терзиев, чийто екип е автор на документа, обясни, че кани на публично обсъждане на 25 януари, в 18 ч. в Аулата на Алма матер, за да чуе и обсъди всички идеи, които хората имат за подобряване на бюджета.
След това - на 29 януари той ще бъде внесен за обсъждане и гласуване в СОС, заедно с промените от общественото обсъждане.

От общата сума на проектобюджета, 1 114 939 780 лв. са държавно делегирани средства. В допълнение, в Държавния бюджет са предвидени 100 млн. лв. за инвестиции в цяла София, 50 млн. от които са за проекти на районните администрации. По този начин, средствата, които ще се инвестират в София през 2024 г., ще са на рекордно високи стойности, съобщиха от Столичната община.

Основни акценти в бюджета те определят така: 594,6 млн. лв за строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешноквартални улици и подобряване на условията в болници и ДКЦ, както и 5,3 млн. лв., които ще разпределят гражданите на София по приоритетни за тях проекти. Предвидени са 200 000 лв. за всеки район, както и 500 000 лв. за цяла София, за които гражданите ще решават как да бъдат инвестирани - в подобряване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или организирането на общностни културни събития и други, които софиянци оценяват за важни за тях, уточняват от градската управа.

В приоритетите на бюджета са и 10% повече за по-зелена София, 50% повече за програма “Култура” и дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на иновативни проекти.

На този фон критиката не закъсня. Грандиозен гаф или грандиозна лъжа нарече липсата на увеличение на заплатите в градския транспорт в качения проект съветникът от групата на ГЕРБ Георги Георгиев. В документа имаше 0% предвидено увеличени, при обещание за 15%, каза той.

“През всяка година от пред­ходния мандат от 2019 г. до края на 2023 г. ние осигурявахме увеличение с 10% на заетите в транспорта - въпреки КОВИД, въпреки поскъпването с 330% на горивата и отказа на правителството на ПП да подпомогне София. Над 7000 са работещите в обществения транспорт и да бъдат излъгани и лишени от увеличение на изоставащите от частния сектор заплати е непочтено към тях, но и вредно за всички останали граждани и пътници, защото шофьори и механици не достигат и сега”, написа Георгиев. Както миналата година 174 млн. лв. и нито лев повече за увеличенията на заплатите на работещите в сектора, допълни той.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"