В Германия слагат мигачи на велосипеди

Светлинните индикатори трябва да подобрят пътната безопасност

Светлините трябва да са монтирани правилно

От това лято в Германия е разрешено велосипедите да имат мигачи. Всеки може да оборудва колелото си със светлинни пътепоказатели, които са лицензирани от Федералната служба за автотранспорт. Досега оборудването на велосипеди с електрически мигачи беше забранено.

Важен е правилният монтаж на светлинните мигачи.

Промяната има за цел да подобри пътната безопасност. С масовото навлизане на електрическите велосипеди това става по-лесно, тъй като те са оборудвани с батерия и разполагат с електрическа система, към която могат да се инсталират мигачи. Велосипедите, които се задвижват само с физическата сила на човека, също могат да получат електрически мигачи с монтирането на компактна презареждаща се батерия, например под седлото.

Експерти по пътна безопасност са на разнопосочни мнения за ползата от светещи мигачи при велосипедите. В Швейцария този тип пътепоказатели са позволени от 5 години насам, но така и не се наложиха масово. Повечето велосипедисти предпочитат установената от години практика да показват смяната на посоката на движение с ръка, въпреки че това понякога е опасно, например когато трябва да държат здраво волана с две ръце. От друга страна всяка велосипедна светлина с лоша настройка може да доведе до рискова ситуация на пътя.

Освен със светлинни мигачи велосипедите могат да бъдат оборудвани със стоп-светлини.

Очаква се по-масовото навлизане на мигачите при велосипедите да стане с въвеждането на повече нови електрически модели. Те стандартно ще са оборудвани със системата според регулаторните изисквания и могат да разполагат също със светлини за къса и дълга дистанция, стоп светлини и дори със завиващи светлини, които огряват кривата на завоя за още по-добра видимост.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"