В Гърция съобщиха за смъртта на втория пилот на изтребителя F-4, паднал в морето

И двамата пилоти на изтребител F-4 на гръцките ВВС, който се разби в морето в понеделник близо до военновъздушната база Андравида в северозападната част на полуостров Пелопонес, са загинали. Това казаха от Генералния щаб на ВВС, съобщава „Катимерини“.

„На 1 февруари 2023 г. приключи издирвателно-спасителната операция за установяване на пилота на самолета F-4E Phantom II, 31-годишният капитан Ефстатиос Цитлакидис, проведена след самолетната катастрофа на 30 януари 2015 г. морски мили южно от летище Андравида. Събирането и анализирането на находките [на място бедствие] потвърди смъртта му", се казва в изявлението.

По-рано щабът съобщи за смъртта на друг пилот - 29-годишният лейтенант Мариос-Михаил Туруцикас.

В понеделник, веднага след падането на самолета, започна мащабна операция от въздуха и морето за откриване на пилотите. По-специално два хеликоптера AB-205 на гръцките военновъздушни сили, хеликоптер C-70 на военноморските сили, както и кораби на бреговата охрана се втурнаха към района на бедствието. Спасителите са използвали подводен робот, който може да се спусне на 100 метра, но дълбочината на морето в района на инцидента, според телевизионния канал ERT-1, достига 1000 метра.

Според съобщения в медиите екипажът преди катастрофата е отработил труден полет на височина около 100 м над морската повърхност. По неизвестна причина изтребителят се разби във водата със скорост 800 км / ч, на мястото на катастрофата бяха открити отломки и петно ​​от гориво.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"