В "дните на комарите": Рядка болест уби човек в САЩ

Рядка болест, пренасяна от комари, уби човек в американски щат. Това е първият смъртен случай за последните 10 години.

Един човек е починал в североизточната част на Съединените щати в резултат на източен конски енцефалит (Eastern Equine Encephalitis Virus, EEEV) рядка болест, пренасяна от комари, съобщиха местните здравни власти, предава АФП.

Министерството на здравеопазването на Ню Хемпшир идентифицира пациента като "възрастен" от град Хампстед, без да предоставя повече подробности за неговия пол или възраст. Лицето е настанено в болница поради тежко увреждане на централната нервна система и е починало в резултат на заболяването.

"Последната известна човешка инфекция с вируса на източен конски енцефалит в Ню Хемпшир е настъпила през 2014 година, когато здравният отдел съобщи за три човешки инфекции, включително два смъртни случая", добави той.

Смъртта идва на фона на нарастваща загриженост в североизточната част на САЩ относно риска от заболяването, чието разпространение се смята, че се увеличава от изменението на климата.

В началото на месеца щатът Масачузетс, съседен на Ню Хемпшир, обяви първия случай на EEEV за годината, пациентът е бил осемдесетгодишен.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), основната агенция за обществено здравеопазване в Съединените щати, симптомите на вируса на източен конски енцефалит включват треска, главоболие, повръщане, диария, промени в поведението и сънливост.

Може също да причини значителни неврологични разстройства. Почти 30% от заразените умират, а много от тези, които оцеляват, страдат от физически или психически последствия. За най-застрашени се смятат хората под 15 и над 50 години.

Здравните власти препоръчват хората да прилагат репеленти против комари, да носят покриващо тялото облекло, когато са на открито и да премахват застоялата вода в близост до домовете си, за да намалят лесното размножаване на комарите.

Доклад от 2023 г. на Climate Central посочва, че броят на "дните на комарите", когато топлите и влажни климатични условия са идеални за насекомото, се е увеличил в голяма част от Съединените щати през последните четири десетилетия поради изменението на климата, причинено от дейността човешки.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"