В МВР се ослушват за регистър на педофилите

Два месеца ведомството бездейства за блудствалите с деца

В 4 страници Калин Стоянов казва, че не е направено нищо

Премиерът Главчев се ангажира със задвижването на процедурата

До регистъра трябва да имат достъп всички, работещи с деца

Вече два месеца Министерството на вътрешните работи бави Националния регистър на педофилите в страната. Той трябваше да бъде изготвен до 1 август тази година. През юли миналата година парламентът прие окончателно промени в Закона за закрила на детето, според които регистърът трябваше да стане факт в 12-месечен срок от приемането на текстовете. “МВР наруши закона със забавянето на сроковете с вече два месеца”. Това заяви за “Труд news” авторът на текстовете от “Възраждане” Петър Петров.

Преди изтичането на сроковете той отправил запитване към министър Калин Стоянов. “Още преди два месеца получих отговор на мой писмен въпрос. На 4 страници ми бе отговорено, че не е направено нищо и че тепърва ще се прави работна група, която да измисли как да функционира регистърът”.

Промените са вписани в Закона за закрила на детето в нов чл. 43а. В него се описва ясно, че МВР трябва да създаде и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната, или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа и на лицата, осъдени за престъпления по раздел VIII “Разврат” от Наказателния кодекс, извършени спрямо малолетни и непълнолетни лица, наричан “Национален регистър”. Той трябва да съдържа актовете на сексуално посегателство срещу малолетни и непълнолетни, по които има постановени присъди, данни за извършителите, вид престъпление, продължителност на извършването, причинени противоправни последици и вреди, история на извършените престъпления и на наложените за тях наказания и мерки, а също и за настъпила реабилитация. Трябва да има и база данни за чужди граждани, получили статут на продължително, постоянно или дългосрочно пребиваване в България, които са осъдени в други държави за сексуални престъпления.

Информацията ще бъде достъпна безплатно за органите на изпълнителната власт, на местното самоуправление и местната администрация, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, общинските комисии за детето, Народното събрание и органите на съдебната власт. Достъпът до данните в Националната информационна система ще бъде осигуряван от Министерството на вътрешните работи, е записано в закона. “Така работодателите вече ще могат да отказват да наемат осъждани педофили, когато дейността им е свързана с деца. След като още не е направено нищо, значи, че държавата толерира педофилите у нас”, заяви Петър Петров. Той е провел разговор със сегашния вътрешен министър Атанас Илков, който е дал обещание за раздвижване на въпроса.Премиерът Главчев направи същото с изявление по време на петъчния блицконтрол в парламента.

Георги Еленков, Национална мрежа за децата, пред “Труд news”: Няма развитие и институциите не отговарят защо

Няма никакво развитие по този регистър и институциите не отговарят защо. Ние нямаме никаква информация за този регистър - “тъмна Индия”. Затова сме поканили представители на МВР на голямата конференция по темата, която НПО-та ще проведем на 31 октомври. Да кажат ясно кога, какво, в какви срокове се очаква нещо.

Иначе има яснота за Системата за домашното насилие, за тази, която Държавната агенция за закрила на детето изгражда, както и тази за семейното осиновяване. Първата е изтеглена за разработка до 2027 г., по тази на ДАЗД е пусната обществена поръчка. Но по Националния регистър на педофилите няма никакво раздвижване.

Ние предлагаме да има Национален единен регистър на насилието над деца, за да се обхващат всички системи, но държавата избра да работи на парче, данните да са в отделни регистри.

Има го и въпросът с насилие на деца онлайн, където данни се събират основно от Центъра за безопасен интернет. Ние сме една от трите организации, които го администрират. Там миналата година имаше над 46 хиляди сигнали за насилие над деца в интернет, 95% от които са за сексуални посегателства, да си изпращат голи снимки и т. н. Но Центърът тотално не се подкрепя от държавата, а той изпълнява важна функция, работи с Интерпол и Дирекция Киберпрестъпност. Поне всечки тези системи, които са законово регламентирани, да са изграждани в синхрон с оперативна свързаност, да е ясно какви са размерите на насилието над деца, за да се формират политики.

А за този регистър на педофилите има много щокотливи моменти - как точно ще се разписват данните, да няма “лов на вещици”, да няма злоупотреба с лични данни и т. н. Затова е важно да има широк дебат около него, а мълчанието на МВР е притеснително.

Делото още не може да стартира в Сливен 

Британски пастор обвинен за блудства с 14 циганчета

Британският пастор Даниел Хъл кръщава циганче във водите на река.

Един от най-големите педофилски скандали в България все още не може стигне до гледане в съда. Става дума за британския пастор Даниел Хъл, срещу когото има жалба за блудство от 14 деца и техните родители от сливенския цигански квартал “Надежда”.

През 2016 г. Даниел Хъл е 38-годишен и срещу него във Великобритания започва разследване за сексуална експлоатация и порно с деца. На Острова е осъден на 15 месеца затвор, но излежава само два, защото е пуснат при две условия да не напуска страната и да не приближава непридружени деца.

Хъл обаче успява да замине за България. За чужденеца у нас няма забрана да доближава деца и в циганския квартал “Надежда” той става евангелски проповедник, организира църква, от чието име започва да събира помощи, като сочи мизерията, в която живеят хората от гетото.

Първите оплаквания от деца срещу Хъл за педофилия са от 2019 г., но по-късно пострадалите променят показанията си, за което най-вероятно семействата са получили пари. На 10 август 2022 г. Хъл е арестуван при акция на полицията и прокуратурата. Срещу него е повдигнато обвинение за сексуални престъпления.

Условна присъда за хомосексуален контакт с малолетен

Депутатът Владимир Кузов осъден за секс с 13-годишно момче

Владимир Кузов, действащ депутат от 40-ото НС, осъден за педофилия.

Владимир Кузов, влязъл в 40-ото Народно събрание през 2005 г. с листата на “Атака” в 25-и МИР-София, стана първият български депутат, осъден за педофилия. Присъдата му влезе в сила през 2009 г. и той бе изгонен малко преди изтичането на мандата му.

Скандалът гръмна през 2006 г., когато главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на Кузов. Депутатът бе изключен от групата на “Атака” и стана независим. Оказа се, че борецът срещу циганизацията обичал да ходи в порутения подлез на гара Подуене, където да ухажва бездомни циганчета. Депутатът твърдеше, че разследването и делото срещу него са политически, заканваше се да съди държавата в Страсбург и какво ли още не. Софийският градски съд прие обвинението, че през 2001 г. Кузов е имал сексуален контакт с 13-годишния тогава Николай К. и го наказа с 3 години затвор ефективно.

Присъдата бе потвърдена и на втора инстанция. Върховният касационен съд обаче реши тя да не е ефективна, а условна и постанови още присъдата на Кузов да бъде обявена пред колегите му на работното му място - българския парламент.

Големият лов, наречен “Операция Даркнет”

Anonymous и преследвач на педофили ликвидират мрежа за детско порно

Един от най-големите удари на “анонимните” от Anonymous е от октомври 2011 година, когато хакери решават да ликвидират печеливша мрежата от детско порно в онлайн пространството. Те разбиват сървъра за детска порнография Lolita City, с който работят над 40 сайта. Anonymous вади IP-адресите на всички, които са посетили тези страници. Атакувани са организаторите и членовете на уебсайта за детска порнография Lolita City, който се е намирал в закритата мрежа за обмен на файлове Freedom Hosting. В сайта Lolita City е имало повече от 100 гигабайта с филми и снимки. Отново в YouTube поместват видео, с което обясняват своите действия: “Anonymous носи отговорността да защитава беззащитните и да се бори за низвергнатите. Ние събрахме армия, наречена “Легион” и се въоръжихме с пушките на телевизионния водещ и преследвач на педофили Крис Хансен. Ние започнахме големия лов, наречен “Операция Даркнет” (известна и като #OpDarknet )”. Намерените IP-адреси са изпратени на ФБР, Интерпол и други служби за сигурност.

Изобличеният имал детски парти център

Педофил съди разследващ журналист и влогър

Близо 200 хиляди души гледат видеото в интернет

Станислав Цанов обикаля съдилищата вече 4 години.

Българският влогър и разследващ журналист Станислав Цанов вече четвърта година обикаля съдилищата заради това, че изобличи лежал в затвора педофил. Сагата започва през 2019 година, когато бившият шеф на отдел “Киберпрестъпления” в ГДБОП Явор Колев разкрива в телевизионен ефир случай на осъден педофил, който притежава детски парти център и организира рождени дни. Цанов започва свое разследване по темата, за да разбера кой е, тъй като Колев не го споменава поименно. “В крайна сметка го изобличих и вследствие на това той закри парти центъра”, разказа Цанов през “Труд news”.

Видеото “Ето го! Изрод с детски парти център - изобличен” от 20 юни 2020 година към днешна дата има 199767 гледания в YouTube. Въпросният педофил завежда две дела срещу Станислав и го съди за 10 хиляди лева. Едното дело е заради клипа, а другото - заради гостуването му в подкаста на певеца Йонислав Йотов, известен с псевдонима Тото. В него Цанов нарича педофила “плъх” и това е нов повод той да му заведе дело. “Първото приключи, той не ме осъди, просто защото всичко, което казвам е така. А той ме съдеше, защото има изчистено съдебно минало - реабилитиран е, което е брутално. Вади чисто съдебно минало, но реално е лежал 4 години в затвора, реабилитиран педофил за мен беше ново 200”, възмущава се Станислав.

Негов защитник е известният наказателен топ адвокат Лъчезар Таков и делото е спечелено. По второто дело за личната обида Цанов решава сам да си е адвокат. “Ходих и представлявах сам себе си, защитавах се и на първа инстанция го бих!”, похвали се влогърът с над 618 000 абонати в You Tube канала си. Съдебната сага продължава на втора инстанция, вече има насрочено заседание за април 2025 г. “Във времето се появи Ален, който стана известен като “ловецът на педофили”. С момчетата му си правеха техните акции, но аз реших да им помагам с отразяване и частично финансово. Първите няколко месеца имаше обратен ефект. Аз не, но Ален имаше проблеми - него го привикваха, а не хванатите от него. Даже веднъж лежа една 24-ка, че беше набил един от тези. Едва, след като заловиха 30 души и след третия мой клип се активизираха и направиха акция, нарекоха ги ОПГ, но те са отделни “чичаци”. Не споменават, разбира се, че е заради нас, но тогава се задействаха и арестуваха 21 педофила за един ден, после ги пуснаха, делата как са се развили - наистина не знам. Оттогава се появиха много “клонове на ловци на педофили”, но им правят проблеми. Едното момче от Стара Загора след 10 години служба в армията трябваше да напусне след ултиматум от военните. Казали са му “или спираш, или те уволняваме” и той сам напусна. Имахме такива ядове”, разказва Цанов.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Екип на Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"