В първи клас: Най-малките с кутии за учебници, които остават в класната стая (СНИМКИ)

Днес врати отвориха над 2300 училища, посрещнаха повече от 720 000 ученици

Тази сутрин 58 000 първокласници чуха първия учебен звънец и прекрачиха прага на своя втори нов дом - училището. 

За повечето ученици тази година първият учебен ден стартира не както повелява традицията - на 15 септември, тъй като датата се падна в ден - неделя.

Поради това 16 септември приветства откриването на новата учебна година, когато ученици, учители и родители с трепет и вълнение прекрачиха училищния двор.

В повечето училища в страната официален старт на новата учебна година бе даден точно в 10 часа. Трибагреник, балони, народни танци, цветя и звън приветстваха първокласниците, както техните каки и батковци от по-горни випуски.  

Питка и менче с вода и здравец, за късмет, присъстваха задължително във всяко едно училище. По традиция, водата бе лисната пред първолаците.

Близо час продължи официалното тържествено откриване на учебната година, след което всички ученици влизат, макар и за кратко, в класните си стаи. За някои прекрачването на този праг е за първи път.

Първокласниците влязоха в учебните си стаи за близо половин час.

Преди да се настанят по чиновете децата от малките класове бяха посрещнати с питка и мед.

Там те получиха и първата си най-важна книга – буквара, както тетрадки и помагала. Разбира се, и морков, като символ на това, че са най-малките „зайчета“ в училище.

Това бе официалната им среща с първата класна. В много столични училища се разигра опознавателна игра, с цел запознанство, като на дъската имаше буквички от азбуката и всеки първолак трябваше да открие своята, а след това да каже как се казва. 

В повече от училищата малчуганите имат кутии, в които да прибират учебниците си, за да не ги носят у дома да им тежат. Други имат шкафчета, обозначени с името на всяко дете, където да прибират и заключват учебните помагала.

"Сега ще подвържем учебниците и тетрадките и ще ги надпишем у дома. След това те ще седят тук", поясниха пред "Труд news" родители на първолаци.

При първата официална среща началните преподаватели пожелаха време и търпение, а родителите - здрави нерви.

В частните училища, както и в не малко държавни учебни заведения учениците от първи до седми клас носят униформи. Едно от тези столични училища е Италианският лицей. Родителите вече са закупили дрехите за своите деца и това е едно перо от бюджета им, което са отметнали от графата с листа за ученически покупки. Тениски с логото на училището, панталони и поли за момичетата са екипите-униформи, с които децата ще прекрачват класната стая от понеделник до петък.

Други, които няма да носят униформи, споделиха пред нашата медия, че са заделили над 200 лв. за дрехи, маратонки и спортен екип.

В момента, в около 60 училища, се извършват и ремонти, свързани с модернизация, това съобщи министърът на образованието проф. Галин Цоков. А по думите му, по направена справка, на 13 септември свободните работни места за учители са били 363. 

По данни на просветното министерство днес врати отвориха над 2300 училища в страната, за да посрещнат повече от 720 000 ученици. Знания на малки и големи ще предават над 92 000 учители и специалисти.

TRUD_VERSION_AMP:10//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"