В САЩ строят квартали за отдаване под наем

Институционални инвеститори се насочват към къщи

Разходите са по-малки

Големите инвеститори в САЩ са оптимистично настроени за семейните жилища. И то до такава степен, че са готови да построят цели нови квартали, тъй като става все по-трудно да купуват отделни къщи, пише Уолстрийт Джърнъл.

Предлагането на къщи на вторичния пазар в САЩ е ограничено, цените са високи, а търсенето е голямо. Пазарът на наеми на къщи е доминиран от отделни собственици, които дават един или два имота под наем. Но институционалните инвеститори искат по-голям дял от пазара. Те вече притежават 55% от всички жилища в САЩ, но смятат, че къщите са по-привлекателен вариант. Има по-силен ръст при наемите на еднофамилни къщи, отколкото при апартаментите, а наемателите им са склонни да останат за по-дълго, особено ако децата им посещават местни училища.

Стратегията, която големи инвеститори използваха, за да натрупат десетки хиляди семейни домове след финансовата криза от 2008 г., вече не работи толкова добре. Изборът на отделни, разпръснати из страната къщи отнема много време и е скъпо и неефективно. За играчите на Уол Стрийт е трудно да купят новопостроени имоти накуп. Има толкова малко жилища за продажба, че новопостроените къщи се изкупуват от обикновени хора.

Решението на големите инвеститори е да се изградят нови квартали с фамилни къщи, където всички имоти се отдават под наем. Оказва се ефективно за големите инвеститори да обединят всичките си жилища под наем на едно място, вместо да ги разпръснат из целия град. Ремонтът на повредени уреди е по-евтин, когато майсторът не трябва да кара километри през града между имотите.

Наемодателите откриват нови начини да ограничат разходите си, когато могат да проектират цели квартали. Семеен дом, построен от институционални инвеститори, обикновено има широк коридор и стълби, които да предпазват боята от удари, когато наемателите внасят и изнасят мебели. Къщите са здрави, с издръжливи плотове и подови настилки. Качественото обзавеждане привлича наемателите, но и намалява сметките за поддръжка на хазяина.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"