В София се състоя Международен форум на Глобалната транспортна федерация

В продължение на 5 дни (12-16 август 2024) в София гостува Пади Крамлин (Австралия) – президент на ITF (International Transport Workers’ Federation). Той беше главно действащо лице на юбилейна сесия на оглавяваната от него вече 14 години Международна федерация на транспортните работници. Събитието беше организирано и проведено под ръководството на Екатерина Йорданова – общински съветник в СО, почетен председател на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и едно от ярките лица на глобалната транспортна федерация.

Троен беше поводът за провеждането на форума: отбелязването на 10-годишнината от 43-ия Конгрес на ITF в София (2014); 10-годишнината от стартиране на инициативата „Ек в бъдещето“ за възраждане на монумента „Камбаните“ на младежката организация на СТСБ; 25-годишнината от създаването на женската организация на ITF. Официални чуждестранни гости бяха още Даяна Холанд (Великобритания) – председател на женската организация на ITF, и Мишел Майерс (Австралия) – зам.-председател на женската организация на ITF.

Пади Крамлин е гласът на 17 млн. транспортни работници от над 700 синдиката в 150 държави. Лидер и на един от най-силните синдикати в транспорта - моряшкият синдикат MUA (Maritime Union of Australia). Той изказа възторга си от посещението в София с думите: „Пътувах 48 часа, за да стигна до София, но ако се налагаше, щях да вървя и пеш, защото лидери като Екатерина го заслужават! И защото Конгресът в София беше един от най-паметните конгреси на нашата организация!“

Поредицата от инициативи започнаха на 12 август в Парк-комплекс „Камбаните“, където беше отбелязан Международният ден на младежта. Заедно с Екатерина Йорданова и Пади Крамлин тук бяха посланикът на Кралство Мароко Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, зам-председателят на женската организация на ITF Мишел Майерс и съпредседателят на младежката организация на СТСБ Алина Милушева. Те изпратиха послание за мир и отбелязаха 10 години от началото на инициатива „Eк в бъдещето“, чиято основна мисия е да възроди интереса към комплекса като средище за културна дипломация, където да се провеждат форуми на единството, творчеството и красотата.

На 15 август в Литературен клуб „Перото“ СТСБ и ITF отбелязаха 25- годишнината от създаването на женската организация на ITF. Събитието се водеше от актрисата Гергана Стоянова, а симултанният превод реализира Сабрина Хил.

Екатерина Йорданова говори за Конвенция 190, която издига тезата за свят на труда без насилие и тормоз: „Ние сме горди, че развиваме женското лидерство и насърчаваме жените да бъдат непримирими към насилието. Целта ни е да обясним на мъжете колко е важно да бъдем подкрепени в реализиране на женски политики, защото всяко нещо, което сме постигнали по пътя за повече справедливост за жените, са ползи, които впоследствие се пренасят в живота на мъжете. Конвенция 190 е инициатива, която започнахме с мечта да създадем един световен инструмент за постигане на по-справедливи колективни договори. Благодарение на Пати Крамлин и лидерите на нашата женска организация ние успяхме да мобилизираме цялата огромна общност на транспортните работници и да постигнем приемането на тази конвенция през 2019. Ние защитаваме интересите на работещите и изграждаме незаобиколими връзки, които са по-големи от държавите.

Връзките между нациите не могат да бъдат разкъсани дори от войни. Нашето семейство е пример за такива връзки. Работещите в транспорта, логистиката, рибарството и туризма са сплотени в една огромна организация, наброяща над 20 милиона. Тази общност по света придвижва не само стоки и услуги, тя придвижва целия политически дневен ред“ - каза Екатерина Йорданова и завърши с думите: „Целите на ООН са и наши. Затова всяка година провеждаме поне по едно събитие и се опитваме да изпълняваме нашите 16 цели.

Между тях са целите за равенство между заплащането на мъжете и жените, за достоен труд, за развитие на градовете, за мира, за общностните връзки между народите. Това нямаше да го постигнем, ако нямахме подкрепата на местната власт, на националните парламенти“.

В словото си Пади Крамлин очерта процесите в 100-годишната организация, в която доминират мъжете: „Конгресът в София през 2014 г. създаде нови възможности за близо 20-те милиона членове на световната ни организация и отвори вратата за още толкова работещи мъже и жени по света, на които правото на сдружаване продължава да бъде отказвано! Тук взехме исторически решения и направихме много важни стъпки в посока овластяването на жените и младежите в нашата организация. 10 години по-късно все още се намираме в криза и битката за справедливост никога не е била по-ожесточена! Имаме криза в Украйна и Близкия Изток, а недостатъчните условия за достойно съществуване и пълноценен живот продължават да са бич за милиони работещи мъже и жени по света.

Справедливостта между хората е възможна само ако има справедливост за жените – и в бизнеса, и в синдикатите, и в работния свят. Именно в София започна този процес на издигане на женските права на пиедестал, започна сериозна работа срещу различните форми на насилие – физическо, емоционално, психическо. С Даяна изявихме желание за промяна във всички сектори – да има повече жени, които да олицетворяват това равноправие и в нашата организация. Нека на предстоящия конгрес в Маракещ през октомври се обединим и да направим още стъпки“.

В рамките на събитието беше връчена специалната награда „Лидер на промяната“, която СТСБ учреди през 2018 г., по време на 8-ия редовен конгрес на Съюза в Правец.

Със специалния приз на СТСБ бяха удостоени председателят на Женския комитет на ITF Даяна Холанд от Великобритания и президентът на ITF Пади Крамлин от Австралия.

Наградата на името на Йорданка Радева – първата жена президент на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ), е учредена през 2018 г. по време на 8-ия редовен конгрес на Съюза в Правец по идея на Екатерина Йорданова. Тя се връчва на жени с изключителни постижения в социалния, политическия или културния живот в България и на мъже и жени лидери с глобален принос за подобряване на положението на жените в обществото.

Президентът на ITF Пади Крамлин е първият мъж отличен с тази награда – за изключителния му принос към овластяването на жените в глобалното синдикално движение, водещата му роля в кампаниите за превенция и елиминиране на насилието над жени и момичета в дома, в обществото и на работното място и за постигане на Конвенция 190 на Международната организация на труда относно елиминиране на насилието и тормоза в света на труда.

„Върнах се отново в България, за да отпразнуваме заедно 25 години женско лидерство в ITF и да заявя от тук, където започна всичко, че Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно елиминиране на насилието и тормоза в света на труда трябва да бъде ратифицирана и да влезе в сила във всички страни-членки на МОТ. Именно в днешните трудни времена решителността и непримиримостта на лидери като Екатерина са толкова ценни – защото дават кураж и вдъхват увереност на милиони работещи мъже и жени по света!“, заяви президентът на ITF.

След официалната церемония в „Перото“ чуждестранните гости имаха възможността да разгледат изложбата на СТСБ на „Моста на влюбените“. Тя акцентира върху успешните кампании на ITF, реализирани под президентството на Пади Крамлин и вицепрезидентството на Екатерина Йорданова. Освен традиционния образ на глобалните синдикати в създаването на авангардни политики, изложбата показва и добавената стойност на тази организация във воденето на културната дипломация и техния принос в борбата за постигане на на мир и справедливост между народите.

В рамките на посещението си в България, президентът на ITF се срещна и със железопътни работници от Горна Оряховица в гаража на поделение „Електроразпределение“ и председателя на синдикалната организация на СТСБ в района – инж. Жасмина Лазарова. В срещата участва и ръководството на УДВГД Горна Оряховица към ДП „НКЖИ“.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Анжела Димчева

Този уебсайт използва "бисквитки"