В Средновековната крепост Русокастро край Бургас откриха паметник на цар Иван Александър

Родолюбива кауза на местните хора

Паметник на цар Иван Александър бе открит вчера до историческата крепост Русокастро. Триметровият монумент на великия български владетел е дело на скулпторите Атанас Стоянов и Даниел Кънчев.

Той е символ на важната роля на цар Иван Александър в българската история и подчертава значението на крепостта Русокастро за голямата победа над византийските войски през 1332 г., водени от император Андроник III Палеолог. 
"Обсадата на Русокастро поставила в изключително тежко положение Андроник ІІІ. В този момент цар Иван Александър предприел решителна крачка. Той наложил условия, които Андроник ІІІ, поставен буквално на колене, нямало как да не приеме. Именно поради това Черноморието не е арена на битки между България и Византия през следващите десетилетия.

Според сключения мирен договор българските градове в Черноморската зона били окончателно признати за български и бил уговорен брак между българския принц Михаил Асен – първородният син на цар Иван Александър, и принцеса Мария – дъщеря на Андроник ІІІ", разказа шефът на РИМ д- р Милен Николов.

Русокастро е най-голямата крепост в Югоизточна България. Разкопки с много интересни открития текат тук от 2006 г. С площ от 50 дка, тя се доближава до средновековната Трапезица (която е 63 дка).

Крепостта е разположена на 3 км от едноименното село, върху скален хълм - „Големият камък”.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"