В Старозагорско честват картофа и лютеницата

Канят почитатели на трапезата на два кулинарни празника през септември

Два празника, свързани с традиционния поминък, ще има през септември в Старозагорския край, съобщиха от общината. И двата са свързани с кулинарните традиции. Навръх Деня на Съединението в село Калояновец чакат гости от близо и далеч, за да покажат най-доброто от картофената си реколта и да сготвят най-хубавите местни специалитети. В програмата, наред с разнообразни забавления, е включено и състезание за най-голям картоф. Организаторите от кметството и читалището са осигурили и концерт на любими местни изпълнители.

В края на месеца пък в Богомилово ще честват лютеницата и зимнината. Идеята подпомага известен производител на консерви. Кулинарният фестивал ще се проведе на 28 септември с участието на специален гост – шеф Андре Токев. Ще има кулинарен конкурс с награди. Кулминацията ще е демонстрационното варене на 100 кг лютеница. Това ще стане на открито, вече е приготвена голяма тава, в която ще бъдат сварени съставките. Те също ще бъдат подготвени на открито за термичната обработка. На празника ще отворят фермерски базар, работилници за приготвяне на зимнини и дегустация, ще гостуват занаятчии, ще бъдат представени рецепти за лютеница и зимнини.

Тазгодишната издание, посветено на лютеницата и зимнината, е второ поред. Очакват се стотици посетители и гости. Популярни имена във фолклора и попмузиката ще създават настроение сред участници и гости.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"