В Сърбия чакат силно земетресение по границата през 2025 г.

Поредица от силни земетресения удариха Сърбия през последните няколко дни. В страните от региона земята също се разтресе. Само през последните пет дни имахме земетресения с магнитуд над 3,5 по скалата на Рихтер, които удариха Румъния (4,2), Сърбия - Крушевац (3,9), Задар (2,4), а на всичкото отгоре и Враня беше разтърсен два пъти (3,7 и 3,9 по Рихтер).

По-силни земетресения през годината удариха Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора, които имаха сериозни проблеми поради природните бедствия през април тази година.
По този повод екипът на портала Telegraf.rs потърси мнението на сеизмолога Славица Радованович, която обясни, че повишената сеизмична активност трябва да се разбира като предупреждение.

- За всички, включително и за сеизмолозите, е очевидно, че сеизмичната активност в нашия регион нараства. След няколко години, които минаха без силни земетресения, на територията на Сърбия започнаха да се случват земетресения с магнитуд над 3. От Враня, Крушевац, Парачин, Свърлиг, когато мислите за Младеновац и други земетресения, случили се през предходната година, става ясно, че предстои по-силно земетресение. Според една теория, която се подкрепя от разрушителното земетресение в Черна гора през 1979 г., повече райони с повишена активност и земетресения, които се движат над 3 по Рихтер, ще доведат до по-силни земетресения, които у нас не могат да бъдат толкова ужасни, колкото тези в света, но със сигурност са опустошителни. Това земетресение ще се случи в точката, която е единствената, която не се е разклатила. Трябва да се проучи къде ще стане това. Не можем да знаем кога, но можем да проверим къде и да подготвим района.

От моя опит това ще се случи или в Сърбия, или в граничните райони на съседните държави, които граничат с нас - каза Славица пред Telegraf.rs и посочи, че това ще се случи през следващата година:

- Когато на 15 април 1979 г. земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рухтер удари Черна гора и взе повече от 100 живота, година по-рано земята започна да се тресе така. Това ни кара да предположим, че следващото разрушително земетресение ще се случи през следващата година. Ще разберем, че сме навлезли във финалната фаза, когато се случи земетресение с магнитуд 4 или дори 4,5 по скалата на Рихтер". 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"