В четвъртък Израел ще изпрати делегация за преговорите за прекратяване на огъня с Хамас

В четвъртък Израел ще изпрати делегация за преговорите за прекратяване на огъня и споразумение за заложниците с Хамас, съобщиха днес от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху. В съобщението не се уточнява къде ще отиде делегацията, предаде Ройтерс.
Международни посредници оказват натиск върху Израел и Хамас да постигнат споразумение, което да спре боевете и да освободи около 120 заложници, държани от палестинската въоръжена групировка в ивицата Газа, предаде АП.

Преговорите между двете враждуващи страни замряха миналия уикенд, когато Израел потвърди, че е атакувал военен командир на Хамас. Според Министерството на здравеопазването повече от 38 600 души, както бойци на Хамас, така и цивилни, са били убити в окупирания палестински анклав при израелската сухопътна офанзива и бомбардировки в цялата Ивица Газа.

Междувременно два международни съда обвиниха Израел във военни престъпления и геноцид, но страната отрича обвиненията.

Повечето от 2,3-милионното население на Газа са настанени в палаткови лагери в централната и южната част на Ивицата Газа, а израелските ограничения, продължаващите битки и законът и редът ограничиха хуманитарните усилия и подхранваха масовия глад и страха от гладна смърт в района.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"