В Ямбол откриват изложба за Съединението

 За пръв път пред публика

Мобилната изложба „Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“, ще бъде представена за пръв път пред публика в Ямбол. Експозицията на Регионален исторически музей – Пловдив ще гостува в Културно-информационен център „Безистен“ от 24 август, когато е откриването и ще остане до 17 септември.

През 2015 година. експонати, свързани със Съединението на България, собственост на различни институции, са събрани от куратора Мария Карадечева в изложба. Сега техни дигитални изображения са представени върху 20 табла от винил, за да продължат да разказват за събитията от 1885 година.

В таблата са включени изображения на емблематични експонати, сред които ландото на генерал-губернатора Алеко Богориди  /от Музея за история на София/, личните вещи и оръжие на личности като Захари Стоянов / от Къща-музей „Захари Стоянов“ –   село  Медвен / , Коста Паница /Исторически музей „Искра“ –  Казанлък/, Иван Андонов, Атанас Узунов  /Регионален исторически музей - Русе/ , Панайот Хитов  /Регионален исторически музей - Русе/ , майор Райчо Николов, поп Ангел Чолаков и много други.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова

Този уебсайт използва "бисквитки"