Ваксинирането – необходимост, принуда и протести 

Да бъде победена епидемията ли иска СЗО или да принуди милиарди хора да се ваксинират

МЗ май няма интерес към профилактиката и амбулаторното лечение на COVID-19

Процентът на новозаразените с СОVІD-19 у нас расте заплашително предвид възможностите на болничната мрежа и състоянието на здравеопазването. Мъглата около пандемията не се разсейва, дори става по-гъста. В неясноти тънат характера на болестта и спецификата на коронавируса, ваксините и лечението на вирусната напаст. Голямо е недоверието на хората към мерките на политическите и здравните власти, към Световната здравна организация (СЗО).

Още на 31 март м. г.  „Труд“ писа: „За някои пандемията е добре дошла“. За мощни сили тя е прикритие за комплексна операция с политически,  икономически, финансов, социален и културен характер.  Десетина от най-мощните корпорации за година са увеличили богатствата си с над $700 милиарда. Начело са фармагангстерите, там са Амазон, Тесла; Фейсбук; Гугъл. Китайски фирми само от продажба на маски са прибрали $65 милиарда.

Моделът бързо доби очертанията на революция, заваляха тревожни анализи и катастрофични прогнози. Защото на коронавируса, както на всичките му роднини, е присъщо постоянно да се променя и е невъзможно да се предвидят всички последиците. Провеждащите операцията се объркаха и не се справиха с този проблем, връхлетяха ги и кризи, свързани с променилия се свят и хората в него. Безсилни да решават сложни проблеми, „отворените общества“ се затвориха.

В САЩ и Великобритания забраниха на медицинските експерти публични изявления за епидемията у тях без предварително съгласуване с властите. В запушването на усти, филтрирането на данни и вкарването на невярна информация за хода на заболяването се включиха и други страни. “Фейсбук”, “Туитър”, и другите мрежи редовно блокират инакомислещите за коронавируса.

С активното съдействие на СЗО, чийто шеф Гебрейесус е доверен кадър на Лондон и Вашингтон и тясно обвързан се интереси на Бил Клинтън и Бил Гейтс. Предприетите извънредни мерки за борба с пандемията, указани от СЗО, неизбежно се следваха и в по-малките страни. Смее ли някой да оригиналничи, решенията са политически! И у нас следват модела, макар в сравнително меки варианти.

Заглавие от май м. г.: „Борят коронавируса по метода проба-грешка“. Дори отделно взета, КОВИД-19 все още крие за експертите куп неизвестни, разкриването им очевидно ще отнеме много време. Затова дори учените и авторитетните специалисти в тясно свързаните с битките с епидемията области на медицината не даваха и продължават да не дават кратки, ясни и окончателни отговори и прогнози за близкото бъдеще.

Тежка, продължителна психотравмена ситуация за хората, заливани с противоречива, тревожна и стряскаща информация. Все по-остро са нужни възможно най-прости обяснения и успокояващи близки прогнози. В ниски дози стресиращи моменти във всекидневието са полезни за организма, дори необходими. Претоварената с отрицателни събития и с плашещо бъдеще информация сериозно травмира психиката.

Психиатри и психолози у нас своевременно предупредиха за тази опасна, но неизбежна перспектива.

Специалисти съдействаха според възможностите си, правят го и сега. Но безпокойството, тревогата и страховете сред обществата по света и у нас твърде дълго не стихват и все по-трайно увреждат душевното здраве на хората. Втренчени напрегнато те в екраните, уплашените и загубили търпение люде стават все по-сърдити.

Мнозина се връщат в по-ранната си възраст, потопени в емоционални състояния, характерни за подрастващи и дори деца. С  нарастващо недоверие към управниците, медиите и лекарите, към предприеманите противоепидемични мерки. С отхвърляне дори на очевидни факти и разумни доводи, с недоверие и агресия даже към себе си, с объркани чувства и ярост спрямо хората в околния свят. Коварна измислица е ковида, нещем вредната ваксинация!

Появилите се вътрешни конфликти, фрустрациии и трудно поносимото оставане насаме със себе си тласкат към действия навън. Там са виновните, там са решенията за вътрешните психически проблеми! За юношеската психика усещането на себе си, свързването с емоционалния си свят не носи вътрешен баланс, а плаши. Оттам е разрушителният бунт в различни посоки, особено спрямо себе си. Злоупотребата с алкохол, наркотици и лекарства, омразата в мрежата.

Недоверието към ваксинацииите се появи доста преди появата на СОVІD-19, достигна върха срещу прилагането им срещу тази болест. С немалко основания, част от които сериозни. За инфодемия се заговори още през март м. г. Натрупаха се немалко факти, авторитетни мнения и обосновани предположения, че в коронакризата присъстват елементи на панинфодемия.

За пандемията в голяма степен липсва доказателственост, това основно за медицината изискване е заменено с вероятност. Както по отношение на самите ваксини, така и относно ефектите от приложението им. Да, ваксинирането по принцип е изключително полезно за хората, доказано е от над 200-годишното им прилагане. Приложено срещу СОVІD-19, би било от голяма полза. 

Няма обаче научно издържани данни за безопасността на наличните ваксини, регистрирани са по спешност и от политически съображения. Не е спазен задължителният 3-5-годишният срок за изпитания първо върху животни, после и върху доброволци. Дори след масовото ваксиниране има само откъслечни сведения за ефектите от приложението и. Нито в една страна след това разпространението на заразата не е било спряно.

През май т. г. съд в Лисабон постановява, че статистиката за епидемията е многократно увеличена.

Прокурорска проверката за смъртността показала, че доказаните случаи на смърт именно от заразата са 152, но във всички сайтове е съобщено за над 17 хиляди. Че само 3% от PCR тестовете са доказано достоверни. И от други страни специалисти съобщават за шашми при заболеваемостта и смъртността.

През септември м. г. в Русия за регистрирани 185 000 случаи на СОVІD-19, а през този – с 30% повече. Но  след ваксинирането на 38% от възрастното население би следвало да намалее! Същото и при смъртността - 3600 преди и 24 000 днес?! У нас ваксинираните са около 18%, но вълната в момента е по-висока, а починалите са 3.15 пъти повече отпреди!?

Тестовете не са меродавни според д-р Георги Миндов, председател на Софийското дружество на общопрактикуващите лекари. Акад. Ваньо Митев твърди, че за заболелия, ваксиниран или не, от решаващо значение е амбулаторното лечение. И към момента има мощни медикаменти за профилактика и амбулаторно лечение на COVID-19 и евентуалните му усложнения. Но в здравното министерство май няма интерес. 
Каква цел са си поставили СЗО и властите в САЩ и ЕС? Да бъде победена епидемията или да бъдат принудени милиарди хора периодично да се ваксинират? Или да заживеят в антиутопичния свят от „Ферма за животни“ на Оруел или в „Прекрасния нов свят“ на Хъксли?

Гневът срещу насилствените мероприятия на властите достига критична точка, различни форми на протест има по целия свят.  В Италия протестираха в 80 града, за обща стачка се готвят 8 милиона шофьори на камиони, докери, медици, полицаи, служители в авиокомпании и други граждани. Във Франция протестират вече 12 съботи, подобни акции има в Австралия и Словения. Властите ги наричат ковидиоти и фашисти, полицията ги бие и арестува водачите.

В САЩ се появи като химн на протеста песента на групата Hi-Rez & Jimmy Levy  «This Is a War» („Това e война“). Война с религията, с децата, с традициите, казва песента. Политологът Ендрю Сурабиян я нарече „признак за назряваща обратна реакция“. Очевидно в западния свят се надигат големи протестни вълни.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Д-р Илия Илиев

Този уебсайт използва "бисквитки"