Ваксините пристигат до Нова година (обзор)

Здравните власти уточняват днес подробности за имунизацията

Дозите се поставя 2 пъти през 21 дни, още се чакат противопоказанията

10 души заразяват от 7 до 9 с COVID-19

Първата партида ваксини пристигат у нас ден, два след Коледните празници - около 27, 28 или 29 декември и веднага ще се започне с вaксинирането на желаещите, независимо от почивните дни около Нова година. Това каза проф. Красимир Гигов, който застана начело на Националния ваксинационен щаб. Както стана ясно, днес предстои заседание с директорите на шестте РЗИ при здравния министър проф. Костадин Ангелов и властите ще уточнят подробности за логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организацията на таргетните групи.

“В най-кратко време ще бъде прецизирана бройката от най-рисковите групи и ваксинацията ще започне веднага”, увери проф. Гигов в интервю пред БНР.

До края на годината се очакват близо 125 000 бройки от ваксини, които ще стигнат за около 60 000 души, тъй като ваксината се поставя 2 пъти през 21 дни, посочи още председателят на Националния ваксинационен щаб. Той отново припомни, че ваксинирането ще е доброволно и безплатно.

Все още се изчакват и конкретните указания и противопоказания за поставянето на ваксина против COVID-19.
Проф. Гигов посочи, че би било желателно ваксинирането да стане условие за влизане в България, след като сме постигнали стабилна обстановка с овладяването на епидемията, но това е въпрос на “тактически и стратегически подход”.
Междувременно директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви пред БНТ, че 10 души в момента заразяват 7 до 9 души, а близо 800 000 българи са се срещнали с коронавируса. До 20 декември ще сме наясно дали ще бъде възможно поне да се събират 2-3 семейства за празниците, каза проф. Кантарджиев и даде пример, че в София след въвеждането на новите огарничителни мерки има спад на случаите с 20-25 процента.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"