Ваксините против грип свършиха

Втората доставка се бави

Най-подходящи за ваксини са октомври и ноември

Ваксините против грип свършиха, в повечето аптеки липсват, установи репортерска проверка на “Труд news”. Оказва се, че първата доставка от 40 000 ваксини е изчерпана за няколко дни, а втората се бави.

Личните лекари отдавна са готови със списъци на чакащи. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу грип за 20% от хората над 65 години. Според общопрактикуващите лекари обаче, всяка година се увеличава броят на възрастните, които искат да бъдат ваксинирани срещу грип.

Сега е моментът за поставяне на сезонната противогрипна ваксина. Месеците октомври и ноември са най-подходящи, тъй като в България, ако ще има епидемия, тя настъпва най-често януари - февруари, коментираха инфекционисти. Според тях ваксина може да се постави и през декември. Около три седмици са необходими за изграждане на имунитет след поставяне на ваксината.

В момента все още грип няма. Увеличили са се в пъти случаите на коронавирус и респираторни заболявания.

Според данни на здравното министерство и Националния център по заразни и паразитни болести в момента 60-70 процента от респираторните инфекции в страната са причинени от COVID-19.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"