Министърът на електронното управление: До края на другата седмица ще удостоверим машините за вота

"До края на другата седмица се очаква да бъдат удостоверени машините за гласуване", каза пред БНТ министърът на електронното управление Валентин Мундров.

Той обясни, че машините са пристигнали в министерството на 11 май, а процесът по удостоверяване е започнал на 13 май и към момента е завършен на около 50%. ДАНС изцяло присъства в този процес, научихме си урока от предния път, коментира Мундров.

"На 2 май методиката бе публикувана за публично обсъждане, а на 9 май са приети всички предложения. Разликата от старата методика е в публичността - на официално събитие изтеглихме номерата на машините, които ще минат процеса по удостоверяване".

"Информационно обслужване" не участва в процеса по удостоверяване, посочи министърът. То се извършва от експерти на МЕУ, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

Следващата стъпка е процеса по доверено изграждане, който се извършва от ЦИК. Чак тогава всички машини ще бъдат разпратени по избирателните секции.

На този етап смятам, че увереността на гражданите в машинното гласуване е много висока, но трябва да извървим допълнителни стъпки, за да преминем към дистанционно гласуване", коментира Валентин Мундров.

Хакерски атаки има много и с наближаването на изборите се увеличават - това е новото нормално, каза още той.

"Ние сме предприели абсолютно всички мерки, за да се защитим, да не бъдем пробити и да няма изтичане на каквито и да е било данни".

Зад повечето от атаките стоят спонсорирани групи от чуждестранни държави извън ЕС, обясни министърът. 

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"