Ваня Григорова: До момента няма осъден нито един работодател за укриване на осигуровки

До момента няма осъден нито един работодател за укриване на осигуровки. Това каза за bTV Radio икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

“Ние разполагаме с по-малко от 400 инспектори по труда, които биха могли да правят проверки на място, така че да могат да се хванат тези престъпления. И сега, когато Асен Василев твърди, че ще съкращава 15% от администрацията, много интересно кой ще прилага на практика криминализирането на плащането в плик“, допълни още Ваня Григорова.

Ваня Григорова допълни, че 400 инспектори проверяват 410 000 фирми в страната:  „Очевидно е, че е невъзможно при такъв огромен дял на недекларирания труд да се прилага ефективен контрол.“

„Наистина ли някой очаква, че ще бъде въведена светкавична дигитализация, която ще обезсмисли административната дейност? Нима някъде в Западна Европа това се е получило, та очакваме по някакъв магически начин да бъде проведено в България? Това са абсурдни твърдения. Хората в пенсионна възраст е възможно чисто теоретично, да бъдат махнати и сега. Такава възможност беше дадена и през 2015 година – всеки, който навърши пенсионна възраст може да бъде освободен, без да последват каквито и да било допълнителни плащания за въпросната институция, същото важи и за частния сектор. Това, че до момента не се е направило показва, че не може да се направи“, каза Ваня Григорова.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"