ВАП проверява законността на наредби за правата на собственост на общините в търговските дружества и общински предприятия

Върховната  административна прокуратура извършва проверка по реда на надзора за законност на Наредби за реда за упражняване на правата на собственик на общините в търговски дружества и общински предприятия. Към момента са установени 60 наредби, съдържащи текстове, противоречащи на Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/  и  Закона за общинската собственост /ЗОС/. Това съобщават от държавното обвинение.

В хода на проверката са констатирани следните незаконосъобразни норми:

- предвидени са правомощия на общинския съвет по отношение  избора и назначаването на директори на общински предприятия. Тази компетентност по закон принадлежи на кмета на общината.

- уредена е възможност председателят на общинския съвет и  кметът на общината да утвърждават образците на регистрите на търговските дружества с общинско участие в капитала, за общинските предприятия, за юридическите лица с нестопанска цел и за гражданските дружества, в които участва общината. Стореното е в противоречие със ЗОС, според който съдържанието на регистрите се определя с наредба на компетентните министри.

- не са създадени отделни регистри за търговските дружества с общинско участие в капитала, за общинските предприятия, за юридическите лица с нестопанска цел и за гражданските дружества, в които участва общината, каквото е изискването на чл.54а, ал.1 ЗОС, като най-често в местните наредби е предвиден един общ регистър. Несъответствия със закона са установени както по отношение броя на регистрите, така и относно задължителното съдържание на всеки един от тях.

- в някои общински наредби е предвидено, че „регистрите са предназначени за служебно ползване, като достъпът до тях е ограничен до органи на държавната и общинска администрация, съд, следствие и прокуратура“. Приетото недопустимо поставя под условие предвидената в Закона за общинската собственост публичност на регистрите по чл.54а, ал.1 от закона.

За установените нарушения към момента са подадени 12  протести до административните съдилища.

Проверката на ВАП продължава.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"