Варна избира “Царица на плажа”

Конкурс за морски красавици събуди града през 1934 г.

През множеството си пробива път апашът Хараламби Андреев. Той стиска 500 лева, които е задигнал от разсеян зяпач

Чаровна курортистка грабна приза „Царица на плажа“ през август 1934 г. Тогава във Варна се провежда конкурс за морски красавици. Спектакълът събуди града от провинциалната дрямка, беше отразен в нашата и чуждата преса.

Конкурсът е дело на варненските първенци, които искат да вдигнат нивото на черноморския курорт. За тази цел канят виенския импресарио Зигмунд Рознер. Той е организирал подобни зрелища в Италия, Франция и Испания.

Изборът на плажна Царица е гвоздеят, около който ще се завърти цялото шоу, проектира чужденецът. Ще бъдат проведени още два конкурса - за най-впечатляващ бански костюм и най-оригинална пижама.

На специално построени естради в Морската градина ще се изпълняват артистични номера. Вечерта брегът ще бъде осветен с прожектори. Хор от 200 души ще изпълнява народни песни на пясъка, а от водата ще се показват „живи картини“. През цялото време илюминации ще озаряват небето.

Освен това режисьорът иска да „запали морето“. Такива фойерверки е правил в курортите „Лидо“ на Венецианския залив и „Сан Себастиан“ на Бискайския, хвали се Зигмунд на пресконференция.

Техническата организация е поверена на комитет, начело с помощник-кмета Герчо Герчев. Уговорено е в залива да хвърли котва параходът „Осъм“, чийто прожектори ще са насочени към брега. Спазарен е аероплан, който да кръжи в небето. Сладкарница „Париж“ на бай Димитър обещава специална торта за празника.

Желаещите да участват в конкурса за Царица трябва да се запишат в управлението на Морските бани, разгласяват организаторите. „Досега са се записали кандидатки от България, Румъния, Австрия, Чехословакия и Унгария“, съобщава на 10 август вестник „Варненска поща“. „Избраната „Царица на плажа“ ще има право да носи титлата през целия курортен сезон“, подчертава редакцията.

В навечерието на конкурса се вижда, че конкуренцията е изключително силна. На плажа ще кършат снага 15-ина дами. Ще участва и двойничка на Грета Гарбо, става ясно от списъка. Госпожица Гедхард от Виена не само е печелила вече подобни състезания, но в Париж е обявена за копие на знаменитата актриса.

На 11 август 1934 г. от ранни зори народът се стича на Морските бани. Така се е наричал сегашният Централен варненски плаж. Всеки се натиска да отвоюва удобно място за наблюдение. До обяд 35 000 души се скупчват на пясъка. По-хитрите с лодки заемат позиция откъм морето.

Към 11 и 30 часа суматоха разлюлява навалицата. През множеството си пробива път апашът Хараламби Андреев. Той стиска 500 лева, които е задигнал от разсеян зяпач. Бдителни стражари хващат крадеца и празничното настроение е възстановено.

Шоуто стартира с изненада. В морето откъм нос Галата се задава шампионката по плуване на Виена Каролине Щефан. От двете й страни порят вълните двама наши кавалери. Никола Савов и Атанас Янакиев охраняват гостенката. Като стъпват на плиткото, салют открива спектакъла.

Музиката свири триумфалния марш от „Аида“, появяват се хубавиците. Те дефилират по специален мост над вълните, а журито ги наблюдава от кулата на кея. За членове на комисията от столицата са дошли съпругите на американския, полския и румънския пълномощни министри. Тук е и жената на френския консул във Варна.

Сред зрителите е писателката Яна Язова. Макар че е една от най-красивите българки по онова време, тя не участва в конкурса. Нейният покровител проф. Александър Балабанов отсича: „Такъв маскарад не е за тебе!“

Журито пресява шест състезателки, които са помолени да минат втори път по моста. Сетне чаровниците се оттеглят да чакат решението на специалистите. Времето тече мъчително бавно, всяка минута е равна на час... Берта Бенбасат е Царица на варненския плаж, обявява комисията. На второ място се класира софиянката Виржиния Тошкова, на трето - рускинята Нина Беер.

Двайсетгодишната Берта е еврейка от Цариград и за първи път летува във Варна. „Много съм доволна от избора, който ми се направи, както и от голямото внимание, с което съм обкръжена. Всичко това беше неочаквано за мен“, трогва се Царицата пред репортер на „Варненска поща“.

Публиката обаче е за румънката Лукреция, която е спечелила сърцата им. „Нейното появяване бе посрещнато с лудешки ръкопляскания. Младо симпатично момиче, с елегантен кафяв бански костюм, то пленява със своята грация и красота“, описва я конкурентната газета „Варненски новини“.

За да уталожи страстите, журито дава на Лукреция Тауту трета награда за елегантните й бански. Първия приз в тази дисциплина грабва Диди Василева от София. Госпожица Диди е на първо място и в конкурса за пижами. Тя е неотразима в бяло-синята си одежда.

По петите я следва Теодора Пейкова, редакторка на столичното списание „Икономия и домакинство“. Журналистката се появява в уникална „национална пижама“.

Наградените красавици триумфират с файтони из града. Народът ги акламира, като се успокоява, че източната хубост на Берта все пак е по-близо до нашенската. Лукреция е очарователна, но някак си със студена красота, заключават варненските мераклии.

В 7 часа вечерта е даден прием на Терасата на Морските бани. Тук са раздадени наградите. Царицата получава венец и сгъваемо столче. Венецът от лозови листи напомня древните тракийски вакхически празници. На всеки три години в буйно веселие вакханки размахвали тояги, обвити с бръшлян и лозови листа. Разпуснали косите си, те свирели и играели магически танци.

На сгъваемото столче Берта трябва да седи на брега и да съзерцава морето, внушава символиката на наградата. От неговата пяна се е родила Афродита, чиято далечна потомка е Царицата на варненския плаж.

Подгласничките Виржиния и Нина получават килим и гривна. На Диди Василева пък е връчен билет от Параходното дружество за разходка до Цариград. В този жест някои виждат лош вкус, защото Истанбул е родното място на първата хубавица.

След победата обаче у Берта зрее мисълта да напусне града край Златния рог. „Моето желание е не само всяка година да посещавам курорта, но и да се преселя във Варна“, споделя щастливата Царица.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росен Тахов

Този уебсайт използва "бисквитки"