Варна търси инвеститори като град на знанието

Варна ще привлича инвеститори с нов икономически профил, който я определя като град на знанието. Базата е доклад за профила и траекторията на развитие на морската столица, изготвен от Института за пазарна икономика по поръчка на Община Варна.

Според документа през последните 3 г. градът е втори след столицата по БВП на човек от населението, по брой заети висшисти и по ниски нива на безработицата. Летният туризъм, от който в местната икономика влизат 1 млрд.лв., университетите с принос от 450 млн. лв. и преплитането на наука и бизнес в областта на медицината, информационните технологии, транспорта и корабоплаването са секторите с потенциал за развитие, сочи докладът.  

Възможностите за добре платена работа годишно привличат над 1000 души от други населени места, които се заселват във Варна. В условията на пандемия иновациите са ключови за дългосрочното развитие, което за морската столица стъпва върху изградените връзки между наука и бизнес, показва анализът на ИПИ. Според него ключови за развитието на града са инвестициите в летище Варна, градската инфраструктура, завършването на АМ "Хемус" и четири проекта. Първият е новата индустриална зона върху 10 000 дка, която ще подкрепи успешно работещите Транзитна търговска зона и Западна индустриална зона. Вторият е кварталът на иновациите в местността "Малка Чайка" с участието на университетите. Третият е изграждането на образователен кампус в района на Техникумите, където ще бъде построена нова сграда на елитната Математическа гимназия, а четвъртият се нарича "Умен морски град".

Чрез него Община Варна ще внедри платформа за умно управление на трафика, паркирането, осветлението, отпадъците, риска от наводнения, качеството на въздуха и събитията в града. В нея ще бъде създаден и единен портал за гражданите. Фестивалният и конгресен център, Дворецът на културата и спорта и новите социални пространства, планирани на порт Варна-изток и в бъдещата библиотека, дават шанс градът да стане дестинация за четири сезона, а зоната на порта и теренът на бившото военно поделение във "Владиславово" са идеални за развитие дигитални иновационни центрове, се посочва в анализа. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"