Варненски хирурзи оперират деца с модерен лазер 

Апаратът за МБАЛ „Св. Анна“ бе закупен с дарения

Обновеният оперативен сектор в отделението по детска хирургия в спешната варненска МБАЛ „Св. Анна“ се сдоби с модерен лазер. Техниката на стойност 30 000 лв. бе закупена с дарения след благотворителна акция, организирана от местния клон на Асоциацията на студентите медици в България, артисти от фолклорен танцов клуб „Еньовче“ и благодарни пациенти.

Лазерът е монтиран в малката операционна зала на отделението, която се оформя като зона за безкръвни интервенции. „Апаратът ще се ползва най-вече за оперативни манипулации на подрастващи пациенти, които с навлизането в пубертета често правят абцеси в областта на опашната кост. Всички процедури, насочени към отстраняване на различни кожни дефекти, обрязвания и др., ще са щадящи тъканите и ще позволяват максимално бързо възстановяване“, обясни началникът на отделението д-р Румен Христов. 

Като следваща цел той очерта осигуряването на ендоскопска апаратура за лечение на деца под 2 г., чиято стойност варира от 80 000 до 180 000 лв. „Тя ще е много полезна, тъй като при най-малките често има кървения и поглъщане на чужди тела“, каза д-р Христов. 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"