"Варненско лято" започна с блестящ концерт под звездите

Фестивалът е сред 10-те в Европа, провеждани на живо въпреки пандемията

Симфоничният оркестър на Варненската опера и талантливият млад пианист Емануил Иванов дадоха брилянтен старт на Международния музикален фестивал "Варненско лято".

Под диригентската палка на маестро Найден Тодоров в неделя на сцената на Летния театър прозвуча музикалната емблема на фестивала - Рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров, последвана от популярната Симфония №4 "Италианска" на Феликс Менделсон-Бартолди и  изненадата на вечерта - Концерт №1 на Рахманинов в изпълнение на виртуозния Емануил Иванов. Носителят на първа награда от престижния клавирен конкурс Бузони за 2019 г. бе посрещнат с бурни аплаузи от публиката, която го извика два пъти на бис.

Въпреки пандемията, най-старият български музикален фестивал тази година е един от 10-те международни културни събития в Европа, които се провеждат на живо пред публика, стана ясно при откриването. "В своята над 90-годишна история ММФ "Варненско лято" е бил прекъсван само по време на война. Затова поздравявам организаторите, че въпреки трудностите ни събраха отново тук, под открито небе, на сцената на Летния театър", заяви кметът на Варна Иван Портних. Той благодари на артистичния директор на фестивала проф. Марио Хосен, на екипите на дирекция "Култура и духовно развитие" и Театрално-музикалния продуцентски център, както и на вярната публика - за безрезервната подкрепа. "За мен е изключителна чест, че днес сме заедно във време, което не е леко за всеки един от нас, в период на криза, когато целият свят страда. Ние сме тук и успяваме да мечтаем. Пожелавам на публиката незабравими моменти с магията на класическото и стойностно музикално изкуство. А на хората, които ще се качат на сцената - вдъхновение и сили", заяви проф. Марио Хосен. ММФ "Варненско лято", който три пъти поред печели престижния лейбъл за качество на Европейската фестивална асоциация (ЕФА), а миналата година в конкуренция със 715 фестивала от Стария континент бе удостоен със специален приз и наградата на публиката, ще продължи до 10 ноември. Освен в Летния театър, концерти и съпътстващи прояви ще има във Фестивалния и конгресен център, Градската художествена галерия и Аулата на Икономическия университет. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"