ВАС остави без разглеждане последната жалба на ДПС-Доган срещу ДПС-Пеевски

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалба на Политическа партия „Движение за права и свободи“ и прекрати производството по административно дело № 8584 срещу решение на ЦИК № 3690-НС/11.09.2024 г. за регистрация на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Това съобщиха от ВАС.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд. Общото правило на чл. 159, т. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) налага жалбата да бъде оставена без разглеждане, а образуваното по нея съдебно производство да бъде прекратено, тъй като атакуваният с нея акт не подлежи на оспорване.

Доколкото с жалбата е формулирано недопустимо искане /основано на чл. 99, т. 1, 2 и 6 от АПК и определени от жалбоподателите като „новооткрити“ и „новоустановени“ факти от съществено значение/ да бъде възобновено проведеното пред ЦИК административно производство, приключило с издаването на процесното решение от 11.09.2024 г., следва да се отбележи, че то несъмнено не е влязло в сила предвид подадената жалба срещу него, а оттам и е извън кръга на актовете визирани в чл. 99 от АПК.

Останалите въпроси повдигнати с жалбата в една своя част касаят преценката, вече реализирана от тричленния състав, разгледал жалбата срещу отказ на ЦИК за регистрация на Коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“, съответно - са преклудирани с постановеното от него влязло в сила решение № 9728/11.09.2024 г. по дело № 8364/2024 г. на ВАС. Други по съществото си са включени в предмета на делото, образувано по жалба срещу акт на ЦИК, с който е отказано разглеждането на изявление на ПП „ДПС“ за отказ от участие в коалиционно споразумение, по което е образувано друго дело на ВАС (№ 8586/2024 г.) Върховните магистрати приемат, че с оглед предмета на настоящото производство е недопустимо този съдебен състав да осъществява преценка за законосъобразността на съдебните актове, постановени по горепосочените съдебни дела.

По изложените по-горе съображения за наличието на хипотезата по чл. 159, т. 1 АПК, ВАС приема, че жалбата на Политическа партия „Движение за права и свободи“, представлявана от Джевдет Чакъров и Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ е недопустима, поради което и следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното по нея съдебно производство – да бъде прекратено.

Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Решението на съда:

Производството е по реда на чл. 58 от Изборния кодекс (ИК), във връзка с чл. 132, ал. 2, т. 8 и чл. 145 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Образувано е по жалба подадена от Политическа партия „Движение за права и свободи“ /ПП „ДПС“/, представлявана от Джевдет Ибрямов Чакъров и Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ чрез процесуалния им представител адв. Г. Атанасов, против Решение № 3690-НС/11.09.2024 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. В жалбата се твърди нищожност на атакуваното решение, а при условие на евентуалност са наведени основания за неговата незаконосъобразност. Претендира се прогласяване на нищожността на атакувания акт, съответно отмяната му като незаконосъобразен. В открито съдебно заседание адв. Атанасов излага допълнителни съображения в подкрепа на твърденията си за наличие на правен интерес от оспорването за двамата жалбоподатели.

На 16.09.2024 г. в деловодството на съда е постъпил отказ от жалбата подадена от ПП „Движение за права и свободи“ заявен от представляващ партията Делян Славчев Пеевски. По-късно на същата дата е постъпила и молба от ПП „ДПС“ представлявана от Джевдет Ибрямов Чакъров, подадена чрез адв. Г. Атанасов, с която е заявено оттегляне на отказа от жалба, описан по-горе.

В открито съдебно заседание, чрез процесуален представител на ПП „ДПС“, упълномощен от представляващия я Делян Пеевски – адв. С. Панов наред с представеното за последния пълномощно е депозирана и молба-декларация, препотвърждаваща оттеглянето на жалбата.

Ответната страна – Централна избирателна комисия – редовно призована, не се явява и не изразява становище по спора.

Заинтересованата страна – Коалиция „Движение за права и свободи-Ново начало“ чрез процесуален представител адв. А. Ангелов изразява становище за неоснователност на подадената жалба включително и по съображения за липсата на правен интерес от подаването ѝ, имащи отношение към преценката по допустимостта й.

При извършената служебна проверка по допустимостта на оспорването, решаващият състав на Върховния административен съд, четвърто отделение намира, че жалбата, макар и подадена в регламентирания в чл. 58, ал. 1 ИК тридневен преклузивен срок от обявяване на решението на ЦИК по реда на чл. 57, ал. 2 ИК е недопустима за разглеждане по същество според общото правило на чл. 59, т. 1 АПК, тъй като атакуваният акт не подлежи на обжалване пред съд. С процесното решение № 3690-НС/11.09.2024 г. е регистрирана Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. В мотивите му изрично е посочено, че е издадено в изпълнение на решение на ВАС № 9728/11.09.2024 г. по адм. дело № 8364/2024 г., с чийто диспозитив е постановено връщане на административната преписка по отмененото от този съд решение № 3637-НС/09.09.2024г. на ЦИК и е указано незабавното регистриране на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“, съставена от ПП „Движение за права и свободи“, ПП „Новите лидери“ и ПП „Български гласъ“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. На основание горепосоченото решение на ВАС и чл. 57, ал. 1, т. 10, буква “а“ във връзка с чл. 141, ал. 1 ИК е постановено обжалваното решение на ЦИК от същата дата, с което коалицията е регистрирана съобразно дадените от съдебния състав задължителни указания.

С нормата на чл. 57, ал. 1 ИК са регламентирани правомощията на ЦИК, по които приема решения и които се обявяват по реда на ал. 2 на посочената разпоредба от Изборния Кодекс. В съответствие с чл. 58, ал. 1 ИК е предвидена обжалваемост на решенията на ЦИК, които са издадени в изпълнение на правомощията по чл. 57, ал. 1 ИК. Нормата е обща и регламентира основния принцип на обжалваемост на административните актове, постановявани от ЦИК. Налице са случаи обаче, при които със специални разпоредби в ИК са допуснати изключения от общия принцип за обжалваемост на решенията на ЦИК, тоест особени хипотези, за които е предвиден специален ред за обжалване, както и определени решения са изключени от възможността за обжалване по реда на чл. 58 ИК. В конкретния случай е налице именно такава специална разпоредба, която има приоритет спрямо общата разпоредба на чл. 58, ал. 1 ИК, а именно - тази на чл. 141, ал. 3 ИК, с която законодателят изрично сочи, като подлежащи на обжалване само отказите за регистрация на коалиция, постановени от ЦИК по реда на чл. 58 ИК. Доколкото в случая не е налице произнесен отказ за регистрация, а напротив - постановено е положително решение, то не е налице годен за оспорване акт. Безпротиворечива и константна е практиката на Върховен административен съд съгласно която позитивните актове за регистрация на партии и коалиции за участие в избори не подлежат на самостоятелен съдебен контрол - в този смисъл са например определение № 7746/19.08.2022 г. постановено по адм. дело №7386/2022 г.; определение №10007/04.10.2021 г., постановено по адм. дело № 10061/2021 г. ; определение № 7052/10.06.2021 г. постановено по адм. дело № 6091/2021 г. и много др.

Предвид изложеното, подадената жалба е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове подлежащи на оспорване пред съд. Другояче казано, общото правило на чл. 159, т. 1 АПК налага жалбата да бъде оставена без разглеждане, а образуваното по нея съдебно производство да бъде прекратено, тъй като атакуваният с нея акт не подлежи на оспорване. Следва да се подчертае, че в случая са налице предпоставките за оставяне на жалбата без разглеждане по чл. 159, т. 1 АПК, а не тези по т. 4 от същия текст обвързваща допустимостта на подадената жалба с наличието на правен интерес от оспорването за подателите й /какъвто интерес твърдят, че не е налице представителите на заинтересованата страна в съдебното производство и упълномощения от представляващия ПП „ДПС“, Д. П. по отношение на подателите на жалбата/. Поради това и настоящият съдебен състав не дължи преценка и произнасяне относно наличието на правен интерес за жалбоподателите в това производство, както и по заявеното от представители на ПП „ДПС“, оттегляне на жалбата, в частта й подадена от същата партия.

Доколкото с жалбата е формулирано недопустимо искане /основано на чл. 99, т. 1, 2 и 6 АПК и определени от жалбоподателите като „новооткрити“ и „новоустановени“ факти от съществено значение/ да бъде възобновено проведеното пред ЦИК административно производство, приключило с издаването на процесното решение от 11.09.2024 г., следва да се отбележи, че то несъмнено не е влязло в сила предвид подадената чрез адв. Г. Атанасов жалба срещу него, а оттам и е извън кръга на актовете визирани в чл. 99 АПК.

Останалите въпроси повдигнати с жалбата в една своя част касаят преценката, вече реализирана от тричленния състав, разгледал жалбата срещу отказ на ЦИК за регистрация на Коалиция „Движение за права и свободи-Ново начало“, съответно - са преклудирани с постановеното от него влязло в сила решение № 9728/11.09.2024 г. по дело № 8364/2024 г. на Върховен административен съд. Други по съществото си са включени в предмета на делото, образувано по жалба срещу акт на ЦИК с който е отказано разглеждането на изявление на ПП „ДПС“ за отказ от участие в коалиционно споразумение, по което е образувано друго дело на ВАС, четвърто отделение - № 8586/2024 г. Несъмнено с оглед предмета на настоящото производство е недопустимо този съдебен състав да осъществява преценка за законосъобразността на съдебните актове, постановени по горепосочените съдебни дела.

Така, по изложените по-горе съображения за наличието на хипотезата по чл. 159, т. 1 АПК, съдът приема, че жалбата на Политическа партия „Движение за права и свободи“ представлявана от Джевдет Ибрямов Чакъров и Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“, подадена чрез адв. Г. Ангелов е недопустима, поради което и следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното по нея съдебно производство – да бъде прекратено.

На основание на горното Върховният административен съд, четвърто отделение,

ОПРЕДЕЛИ:

ОТМЕНЯ протоколно определение от 16.09.2024 г. с което е даден ход по същество.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Политическа партия „Движение за права и свободи“ представлявана от Д. И. Ч. и Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“, подадена чрез адвокат Г. Ангелов срещу решение № 3690-НС/11.09.2024 г. на Централната избирателна комисия.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 8584/2024г. по описа на Върховния административен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване и на отмяна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"