ВАС отхвърли жалбата на Андрей Гюров за отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на отстраняването му като подуправител на БНБ заради несъвместимост.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на ВАС в 7-дневен срок, като делото предстои да бъде разгледано по същество на 2 август.

Върховните магистрати приемат, че спирането на правомощията на подуправителя представлява временна мярка, която се налага по изключение при определени предпоставки и за определен период от време.

Настъпилите вреди от решението на УС на БНБ или евентуалното им настъпване в бъдещ период, претендирани от жалбоподателя, са пряка последица от оспорения акт и не са противопоставими на защитения от закона обществен интерес, пише още в становището. Евентуално накърнени лични или имуществени интереси не могат да обосноват спиране на действието на обжалвания акт, допълват от съда.

В искането на Андрей Гюров не се съдържат твърдения, които да обосноват значителна или трудно поправима лична или имуществена вреда. От представените доказателства не се установява да е налице опасност от настъпване на вреди.

Преди месец Комисията за противодействие на корупцията установи несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, подуправител и ръководител на управление „Емисионно“ в Българска народна банка. Установената несъвместимост трябва да премине през съда и парламента.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"