ВАС потвърди уволнението на Румяна Ченалова

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди уволнението на Румяна Ченалова от съдебната система, съобщи "Правен свят". Решението на върховните съдии Наталия Марчева, Мариета Милева и Любомир Гайдов е от 25 януари 2018 г., но заради течащо заличаване на личните данни, все още не е публикувано в системата, уточниха от съда. Съдиите оставят в сила решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), взето с пълно единодушие на 19 ноември 2015 година.

Срещу бившата съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова имаше три предложения за дисциплинарни наказания, които бяха обединени в едно производство.

Първото искане бе заради казуса "Белведере", по който съдийката е демонстрирала предубеденост, с което е уронила престижа на съдебната власт. Съдебните кадровици приеха още, че Ченалова е забавила и администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на компанията.

Ченалова не бе спазила и сроковете за произнасянето по 50 дела, като по едно от тях има близо година закъснение. Според членовете на ВСС, Ченалова е нарушила и чл. 307, ал. 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за съдебната власт, което е довело до неоправдано забавяне на производството, накърняване престижа на съдебната власт и неизпълнение на служебни задължения.

Третото дисциплинарно производство бе образувано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов, който твърдеше, че Ченалова е извършила четири групи нарушения - забавяне на производство, неспазване на Етичния кодекс, накърняване престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения.

Румяна Ченалова обжалва уволнението си от съдебната система и две години очакваше решението на ВАС. Делото бе спряно, докато излезе Тълкувателно решение, свързано с дисциплинарните производства на магистрати. Решението на тричленния състав не е окончателно и Ченалова има възможност да обжалва още веднъж уволнението си от съдебната система.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"