ВАС: Служителите на МВР няма да бъдат тествани за употреба на наркотици

Върховният административен съд (ВАС) отмени наредбата за тестване на полицаи за наркотици, която беше въведена през 2022 г. от служебния министър Иван Демерджиев след няколко случая на заловени дрогирани полицаи.

Служители се оплакаха, че тестовете са твърде чувствителни и освен наркотици, засичат като положителни и хората, употребили медикаменти и понякога дори енергийни напитки.

От „Централен полицейски синдикат на МВР" в Пловдив са подали жалба, която изразява опасения за юридически пропуски, като липса на описани външни белези за употреба на наркотици, съобщават от БНТ.

Въведените тестове предизвикаха недоволство сред полицаите, особено в Бургас, където бяха установени положителни проби. Въпреки това, те признават нуждата от проверки, тъй като точно те носят отговорност за обществената сигурност.

ВАС отмени наредбата поради липсата на финансова обосновка и очаквани резултати в документа, което е задължително по закон. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано на по-висша инстанция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"