Васил Велев, АИКБ: Мерките не спират инфлацията

Най-важният проблем, който би следвало да решат тези мерки, е стопиране на инфлацията. Това, което досега е на масата, не го прави. Проектът за решение на КЕВР за следващия ценови период до голяма степен изземва възможностите за това действие. Това каза за Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Според икономиста се прави недопустимо кръстосано субсидиране за парното и цените за бита, с което се източват 2,5 млрд. лв. от Фонда за сигурност на електроенергийната система и около 1 млрд. лв. от АЕЦ " Козлодуй" и НЕК.

"Работещите хора ще платят парното на софиянци. 1 млрд. лв. се отделят за това. Купуваме скъпа газ, но за сметка на това правим кръстосано субсидиране. 1/5 от българите се отопляват с парно. А на останалите как помагаме?", каза още Велев.

Икономистът Юлиян Войнов каза пред Bulgaria ON AIR, че инфлацията в момента е свързана с фискалните стимули по време на коронакризата: „Огромните фискални стимули в САЩ са причина увеличението на инфлацията там да се прехвърли и в ЕС. Станахме жертви на геостратегическата политика на Русия, свързана с доставките на газ. България е догонваща икономика - винаги сме имали инфлационно равнище по-високо от средното за Европа.“

"Развитието ни не е догонващо, а изоставащо. Ние сме в последната четвъртина по растеж на БВП. Това е, защото нямаме конкурентни цени на енергоносителите. Влиянието върху цената на определени стоки и услуги не решава почти никакви проблеми. Да не говорим, че цените не се намаляват изобщо. Хората, които потребяват малко тези стоки, ще продължат да го правят", заяви Юлиян Войнов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"